L’Albera és un dels espais més emblemàtics de la demarcació de Girona, per la simbologia que representa la trobada del Pirineu més oriental amb el mar Mediterrani. És un simbolisme majúscul de la diversitat paisatgística d’aquesta terra, de com l’abrupte i enigmàtic Pirineu es suavitza lentament fins a submergir-se a les aigües d’una Costa Brava plàcida i acollidora.

La serra de l’Albera és un Paratge Natural d’Interès Nacional que manté una gran diversitat biològica i que durant segles ha estat una àrea estratègica per la seva funció fronterera entre les planes de l’Empordà i el Rosselló, i hi han deixat la seva empremta les principals civilitzacions que van forjar el vell continent.
Tot i tractar-se d’un espai protegit s’hi poden fer diverses activitats de descoberta, com la pujada al Puig Neulós, de 1.256 m i fàcilment accessible des de la vessant francesa. És, sens dubte, un mirador privilegiat sobre tota la plana empordanesa i rossellonesa, des d’on s’aprecien els contrastos paisatgístics.
L’Albera és terra de tramuntana, de la simpàtica tortuga mediterrània i d’un paisatge marcat per la vinya i les suredes, i pels diversos monuments megalítics que es troben entre la muntanya i la plana. N’hi ha un munt de dòlmens, que es poden visitar seguint una ruta a peu ben senyalitzada i d’entre els quals en destaquen el de la Cabana d’Arqueta i la zona dels estanys de La Jonquera, on se n’hi apleguen un gran nombre.
De les construccions que avui resten encara, el més espectacular de l’Albera és el castell de Requesens, d’origen medieval i que fou restaurat a finals del segle XIX. Hi podeu arribar fent una agradable excursió des de la carretera de La Jonquera a Cantallops, des d’on surt una pista forestal que porta fins a la població i al castell. Una altra fórmula és gaudir de la caminada des de Sant Climent Sescebes.
Basses naturals i Sant Quirze de Colera
Una altra manera de descobrir l’Albera és recorrent la trentena de basses que de forma natural es distribueixen per la serra, i conformen uns espais molt valuosos i de gran interès ecològic. Algunes acumulen aigua tot l’any i d’altres només són visibles després de notables períodes de pluja. El més gran és l’anomenat Estany Gros de la Jonquera.
Descobrir l’Albera a peu és també redescobrir un passat cru, perquè pels colls de l’Albera hi van deambular milers de persones que s’exiliaven a França durant la Guerra Civil. T’estimoni d’aquest penós viatge hi ha encara el monestir de Sant Quirze de Colera. S’hi pot arribar fent una agradable passejada des de Rabós i un cop allà la ruta fins a Coll de Banyuls, pel puig d’en Jordà, és una de les propostes més recomanables per amarar-se de l’Albera.
Fotos: Arxiu d’imatges PTCBG, Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera
