Aventura assegurada amb els descensos de barrancs

La singularitat del paisatge del Pirineu de Girona i la Costa Brava és reconeguda arreu del món, i són moltes les activitats de natura que permeten gaudir-lo amb tota la seva intensitat. Hi ha alguns indrets, però, que degut a la seva inaccessibilitat i a la feréstega i capritxosa localització, només poden ser descoberts per intrèpids visitants que s’aventurin a fer-hi barranquisme, una activitat esportiva que consisteix en progressar per un riu, superar obstacles nedant, saltant o grimpant. Els propis rius que ara baixen cabalosos gràcies al desgel de les muntanyes pirinenques ofereixen tobogans naturals i salts a l’aigua des de diferents alçades. No patiu perquè parlem d’una activitat regulada i que compta amb totes les mesures de seguretat, gràcies a la formació i professionalitat de les empreses que ofereixen activitats al medi natural amb guies titulats com Altitud Extrem o Aventura Girona, i que s’adapten al nivell dels participants oferint recorreguts de diferents dificultats. També s’ocupen d’equipar-vos amb tot el material tècnic necessari per practicar l’activitat.

Us podreu aventurar a baixar per profundes i estretes gorges pràcticament invisibles als ulls dels senderistes, en un entorn de gran bellesa i d’aigües fredes i cristal·lines des del cor del Pirineu i fins a la baixa Garrotxa.  Degudament equipats, i acompanyats per amics i família, deixar-vos anar per zones d’aigües termals i sulfuroses, per les turqueses gorgues de Sadernes i Sant Aniol, descens de barrancs en paratges idíl·lics com les Guilleries a la riera de Mas Clavé, la  vessant gironina del Collsacabra a la Riera de l’Om, les gorges de Núria i Fontalba i el Salt del Grill a Queralbs, tota la conca del riu Freser o la Vall d’en Bas, una zona que també compta amb experts en barranquisme.

L’emoció i l’adrenalina estan assegurades per assolir el repte de superar tots els obstacles naturals que presenta el propi barranc. Al Pirineu de Girona s’hi concentren autèntics tresors naturals, alguns fins i tot considerats dels millors barrancs de Catalunya pels usuaris que els han recorregut en primera persona, entre vertiginosos salts a l’aigua, ràpids tobogans, baixant cascades fent ràpel i nedant en alguns trams en un entorn natural de pel·lícula. Tot i que la majoria de trams de barranquisme es concentren a l’àrea pirinenca gairebé totes les comarques de Girona amaguen sectors de rius en què s’hi pot dur a terme aquesta activitat.

Trekking aquàtic, diversió i habilitat per a totes les edats  

Una altra modalitat molt recomanable per descobrir entorns fluvials és el trekking aquàtic, seguint el llit dels rius caminant, nedant i fins i tot amb alguns salts. No és tan extrem com el descens de barrancs, ja que no es fan ràpels, però és una fórmula molt adequada per a fer amb nens i descobrir la flora i la fauna d’una manera ben original. Aquesta activitat aquàtica es pot practicar a molt punts de la geografia de Girona i la Vall del Llémena n’ofereix diversos trams, al peu de la muntanya de Rocacorba, per a gaudir-ne a la riera de Canet, explorant gorgues i envoltats d’una natura que mai haureu vist des de tan a prop.