El Baix Empordà des de la bici

Ciclistes a Santa Cristina.
Ciclista al Baix Empordà.
El Baix Empordà en bicicleta.
Ciclista a Castell d'Aro.

La comarca del Baix Empordà conserva una àmplia xarxa de camins rurals perfectament senyalitzats, ideals per fer amb bicicleta en un entorn segur i amb un paisatge genuí com a teló de fons. El Consell Comarcal és l’impulsor d’aquesta proposta cicloturista de 250 quilòmetres, que permet conèixer l’enorme diversitat dels valors patrimonials que s’hi amaguen. La major part del trajecte passa per la plana, però a cop de pedal s’arriba ràpidament a les zones d’aiguamolls i a les àrees costaneres de la vall d’Aro i del corredor de Palafrugell. Tot el recorregut està molt segmentat i facilita, per tant, que cadascú es prepari el seu propi itinerari, enllaçant els diferents camins i carreteres abalisats del territori. Les empreses d’oci de la comarca us proporcionaran tots els serveis que necessiteu perquè pugueu dedicar-vos només a pedalar i descobrir unes terres que durant l’edat mitjana van formar part del comtat d’Empúries, trams de l’antic carrilet, camps de conreu, pobles medievals com Pals o Peratallada, les Gavarres i el paisatge fluvial dels rius Ter i Daró.

Podeu recórrer aquestes rutes al vostre aire o aprofitar-vos de la quinzena de recorreguts temàtics que us proposen, com el del Comtat d’Empúries, que discorre per paratges que durant l’edat mitjana van formar part d’aquest antic comtat  com Bellcaire d’Empordà, la Tallada i Verges. També destaca l’itinerari Entre la terra i el mar que us portarà des de la línia de costa fins a terra endins, oferint uns contrastos paisatgístics espectaculars, com també la ruta del Baix Ter o la Terra d’aiguamolls, que s’estén per la plana de la part baixa del riu Daró, en un recorregut que discorre entre les zones inundades del Baix Empordà.

Una altra opció és conèixer els petits pobles interiors que conformen la comarca, vinculats històricament a l’agricultura i la ramaderia, a través dels itineraris de la Plana agrícola i el dels Camps del pla, amb sortida a Gualta. Són trajectes molt assequibles, de poc desnivell i aptes per a tota la família, com el de la Plana de l’Aubi, que us durà de Palafrugell a Mont-ras, oferint també l’opció d’apropar-vos fins a Calella i Llafranc, amb una suau pujada per tancar el recorregut.

I si voleu esmolar una mica més les dents en un recorregut més exigent penseu en els contraforts de les Gavarres, que us permetrà descobrir un paisatge de contrastos i carreteres serpentejants.

Un centre BTT amb tots els serveis

Aprofitant el gran potencial de la zona s’ha creat un Centre BTT homologat, amb un punt d’acollida a Castell d’Aro, que compta amb 19 rutes connectades entre elles. Aquestes ofereixen 326 quilòmetres de camins i diferents possibilitats de desnivells i dificultats tècniques, i hi trobareu tots els serveis necessaris com lloguer de bicicletes, taller, dutxes, punt de rentat, guies professionals i informació turística.

Teniu afició a la bicicleta? També us recomanem la Ruta del Ter.