Banyoles, un paradís d’esport i natura

Passejar pel voltant de l’estany de Banyoles és un regal pels sentits durant tot l’any, però la seva magnitud s’accentua més encara quan es vesteix de tardor, amb una catifa de fulles al terra i la dansa dels plataners que van despullant les seves branques preparant-se per l’hivern. El paisatge adquireix uns tons multicolors que es reflecteixen a l’aigua, en una harmonia perfecte entre la pau de l’indret i l’anar i venir de gent que omple de vida l’entorn del privilegiat passeig Darder.

Fer la volta a l’estany és un costum dels banyolins i una obligació pels visitants. Es tracta d’un recorregut d’uns 7 quilòmetres ideal per fer a peu, corrent o en bicicleta amb diversos punts d’interès com les singulars pesqueres, el paratge dels Desmais, l’església de Porqueres o la font del Rector. A més, al llarg del trajecte trobareu estanyols que formen la conca lacustre de l’estany principal. Diversos punts estratègics al llarg del bosc de ribera són un excel·lent mirador del paisatge, concorregut sovint pel pas d’esportistes, i piragües i  caiacs que llisquen en silenci per damunt de l’aigua. Les particularitats d’aquest estany l’han convertit en un sol·licitat escenari d’entrenament de clubs i aficionats de tot Europa que troben a Banyoles les condicions òptimes per fer preparar les competicions de la temporada.

El recorregut segueix entre freixes, salzes i oms, fins arribar al Parc de la Draga i de nou al Club Natació Banyoles, on podem donar per acabada la volta a l’estany. Pels que vulgueu fer-la amb bicicleta sense haver de carregar-les al cotxe, teniu diverses fórmules de lloguer i fins i tot sortides guiades.

La ruta de la Puda i les Estunes

Una altra proposta activa molt llaminera per fer amb tota la família és aquesta ruta d’una horeta de durada que comença al paratge de la Puda, indret que deu el seu nom a la fortor que emana de la Font Pudosa. Un itinerari molt ben indicat us conduirà fins a tres estanyols molt peculiars i al paratge de les Estunes, carregat de màgia i origen de diverses llegendes, i que també us permetrà veure-hi cigonyes. S’hi troben tan còmodes aquí, que n’hi podeu trobar tot l’any.

Pels que en voleu una mica més, us proposem també aquesta ruta d’un parell d’horetes, la de Can Morgat i Puig Clarà.  Pel camí coneixereu estanyols intermitents i el mas de Can Morgat, enfilat en un turó i on s’amaga l’explicació tradicional de l’origen de l’estany de Banyoles. Una passejada per zones humides recuperades recentment, que s’enfila fins als 315 metres del puig Clarà, que us oferirà unes vistes inèdites de l’estany i el seu entorn.

Per tancar el bloc de rutes, us en proposem dues pel casc urbà de Banyoles, la dels recs (2 quilòmetres) i la passejada pel barri vell de la ciutat, d’una hora de durada i que us endinsarà en la història del municipi.

Turisme actiu tot l’any

Banyoles no s’atura mai, i durant tot l’any proposa activitats de turisme actiu tan atractives com jugar en família des de la Tirona.  Què us sembla fer una volta a l’estany amb barca? I si, a més, hi afegim jocs, dinàmiques d’observació de l’entorn, enigmes i explicació de llegendes?

I si el que voleu és provar una nova forma divertida de fer esport i al mateix temps descobrir un dels racons més emblemàtics de l’estany de Banyoles, poseu-vos les botes saltadores per fer una ruta amb kangoojumps.

Finalment, preneu nota: de cara a la primavera a les aigües de Banyoles se celebra l’original Dragonboat, un esport que s’està popularitzant gràcies a la facilitat d’aprendre la seva tècnica, i apte gairebé per a tothom. També s’ofereixen sessions d’iniciació i tecnificació.

I les propostes d’activitats de natura per fer a Banyoles no s’acaben aquí. Durant tot l’any aquest municipi d’oferta especialitzada us ofereix activitats de tota mena per mantenir-vos actius, amb les cames en acció i la ment desperta.

Fotos: Banyoles Turisme