Busseig respectuós a la Costa Brava

En un pas més per a consolidar l’equilibri entre activitats d’immersió i busseig a la Costa Brava i la conservació del medi marí, s’ha editat un nou material pedagògic per descobrir, promoure i conservar els hàbitats aquàtics i d’interès pesquer.

Aquesta iniciativa de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava arriba al setembre, un dels millors mesos de l’any per a practicar submarinisme a les aigües de la Costa Brava, així com l’snorkel, per endinsar-vos en una nova dimensió sota les aigües d’aquest mar que amaga tresors insospitats.

Prats de posidònia, parets de gorgònies multicolors, racons i escletxes rocoses, són alguns dels hàbitats on descobrirem peixos, pops, estrelles de mar, nudibranquis…  una vida rica i complexa que teniu a l’abast, però que cal saber preservar. I és que el respecte al medi natural és el que garanteix el futur de les activitats lúdiques com aquestes, a més del conjunt de les economies locals i la pesca de la zona.

Per això, quan fem busseig en àrees marines protegides cal ser molt curosos per evitar el deteriorament d’aquest fràgil escenari, controlant especialment contactes amb les aletes, el propi cos, les mans o amb l’equip de submarinisme. D’aquí la importància de l’ecoguiatge de busseig i snorkeling.

Maletes pedagògiques amb fitxes submergibles per als centres d’immersió

En el marc de la campanya l’associació ha lliurat als centres de busseig unes maletes pedagògiques amb diversos materials adreçats a establir uns estàndards comuns i de qualitat per a l’ecoguiatge subaquàtic, així com a promoure les activitats aquàtiques des de la perspectiva de la descoberta i la interpretació del medi marí.

A més de vídeos divulgatius sobre els diferents hàbitats subaquàtics que podem descobrir nedant amb ulleres i tub o fent immersió, s’han editat unes fitxes submergibles d’identificació d’espècies; una guia il·lustrada dels hàbitats marins especialment atractiva per als més joves, i làmines de diferents hàbitats, així com una guia d’ús per als guies i instructors.

guia ilustrada de busseig a la Costa Brava
La guia il·lustrada conté material divulgatiu molt adequat per als més joves

La intenció és minimitzar l’impacte de l’activitat de busseig en els hàbitats marins, potenciar les bones pràctiques entre professionals i usuaris i vetllar per a la preservació dels fons marins d’interès pesquer i la compatibilitat entre les diferents activitats -extractives, contemplatives, de lleure i divulgatives- al litoral de la Costa Brava. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).