Camins de ronda a la Costa Brava, per cales secretes i amagatalls de contrabandistes  

Segur que heu recorregut algunes de les rutes dels camins de ronda que us hem anat descobrint aquí mateix. Però, sabeu que existeix una ruta que ressegueix de cap a cap l’antic camí de ronda que voreja la Costa Brava? Discorre per l’abrupte litoral entre Blanes i Portbou, un camí ancestral que comunicava els diferents pobles costaners, i que va ser utilitzat per al control del contraban i l’estraperlo marítim.

Camí Ronda Costa Brava

I precisament el podeu descobrir posant-vos a la pell dels autèntics contrabandistes, que al segle passat es coneixien tots els racons d’aquest itinerari i que tenien amagatalls a llocs emblemàtics de la Costa Brava per a fer-hi el seu particular intercanvi de mercaderies. Entre Begur i Palamós, per exemple, podreu conèixer la cala del Port d’Esclanyà, el xalet de sa Perica a Tamariu, la cova del Tabac, la cala del Cau, la cala dels Frares situada als peus del penya-segat del Cap de Sant Sebastià i la platja del Golfet.

La ruta del Camí de Ronda de la Costa Brava

La ruta del Camí de Ronda és un recorregut llarg per fer a peu, que transcorre per corriols estrets, amb desnivells, pujades i baixades continues, i a vegades una mica tècniques. En algunes ocasions també caminareu per passejos marítims, platges i per trams completament plans. Un autèntic plaer pel senderista, i que de la mà de Camí de Ronda podeu fer a qualsevol època de l’any.

Ruta camí de Ronda Costa Brava

Dues opcions de ruta autoguiada, de 43 o 140 km

El camí de ronda es pot seguir pel vostre compte pel litoral de la Costa Brava, però des de l’organització us proposen dues sortides autoguiades i de diverses etapes, una lineal de 43 km (de Sant Feliu de Guíxols a Begur) i una de circular de 140 km (amb sortida i arribada a Girona).

Les dues propostes han estat especialment dissenyades perquè pugueu gaudir al màxim dels encants de la Costa Brava. Per tal d’adequar el vostre nivell d’esforç i la disponibilitat de dies, s’han plantejat algunes alternatives perquè la vostra experiència sigui la més perfecte possible. Amb la sortida rebreu un pack de benvinguda i sempre comptareu amb el servei d’allotjament i el trasllat del vostre equipatge, per tal que només us hàgiu de centrar en gaudir del camí.

Equipatge de travessa de muntanya

Tot i que anireu sempre arran de mar, cal que aneu preparats com si féssiu una activitat física al medi natural: ben calçats, menjar i força aigua, alguna peça d’abric i un telèfon mòbil per casos d’emergència.

L’origen del nom dels camins de ronda

Per tal de controlar i reprimir el frau i el contraban el 1829 es va crear el Reial Cos de Carrabiners de Costes i Fronteres d’Espanya. La missió dels seus integrants era “fer la ronda” per interceptar els contrabandistes, que d’amagat per no pagar impostos entraven a terra endins tabac ros, i altres productes com penicil·lina, cafè, sucre, pebre, xocolata i altres mercaderies menors com estoigs de maquillatge, llenceria, bijuteria i roba de seda.

Significat camí de ronda
Un grup de carrabiners com els que patrullaven pels camins de ronda de la Costa Brava

Quan queia la nit, els contrabandistes amb petites barques s’acostaven als grans vaixells que els descarregaven la mercaderia, que seguidament amagaven en aquests racons de l’abrupta Costa Brava.

Senderisme Costa Brava

I des d’aquests amagatalls, fent ús dels camins de ronda i procurant evitar els controls dels carrabiners i la Guàrdia Civil, portaven la mercaderia cap a terra ferma, des d’on es distribuïa.

Ara teniu l’oportunitat de reviure aquells episodis de picaresca gaudint d’un itinerari espectacular per la Costa Brava, i amb tots els serveis inclosos per a una experiència en majúscules.

Fotos: Camí de Ronda i arxiu d’imatges PTCBG