Dos camins de ronda per conèixer bé El Port de la Selva

Aigua turquesa al Cap de Creus
Badia del El Port de la Selva
Camí de ronda al Port de la Selva
El Port de la Selva
Camí de ronda d'El Port de la Selva

Anem cap al nord de la Costa Brava? Aquesta setmana us convidem a descobrir els dos camins de ronda que surten d’El Port de la Selva.  Aquest petit municipi de l’Alt Empordà, amb gairebé un miler d’habitants, multiplica per deu la seva població durant els mesos d’estiu. I no és d’estranyar, perquè compta amb dos tresors molt preuats: el Parc Natural del Cap de Creus, que degut a la tramuntana i a l’efecte del mar erosionant les roques, ha aconseguit crear una forma d’una bellesa incomparable a tota la zona; i el Monestir de Sant Pere de Rodes, que s’aixeca en un dels cims de la Serra de Rodes i és la part més visible d’un conjunt monumental format pel poble medieval de Santa Creu i el castell de Verdera.

I és que El Port de la Selva manté la seva essència, un poble de pescadors amb un encant admirable. El conjunt de cases blanques, les barques del port, la pesca i el turisme com a protagonistes, a una banda el mar, a l’altre les vinyes… tot plegat, fa que aquest racó del Cap de Creus sigui de parada obligatòria per a tothom. I nosaltres us proposem que el coneixeu de més a prop fent els seus camins de ronda.

Si ens dirigim al nord, hi trobem el que va cap a Llançà, en un recorregut d’uns 5 quilòmetres en total que ens permet observar les singulars característiques geogràfiques de la zona: el cap de Bol, l’illa Castellà d’en Lambert, la punta del Garoter, la punta Podaire, la punta d’en Feliu o d’en Poc i la platja de la Farella. Aquests són alguns dels accidentats relleus que veurem. Per tant, com sempre us diem, no us deixeu la càmera ni el banyador, perquè també hi trobareu platges accessibles on poder-vos remullar, com ara el Cau de Llop, Les Tonyines, La Farella, Les Carboneres i cala de la Gola, que és on finalitza aquest tram del recorregut.

És un itinerari fàcil de fer i apte per a famílies amb nens, i que passa pel bucòlic Far de s’Arenella. I quan arribem a Llançà, tenim l’opció de fer el camí a la inversa o la d’agafar un bus per tornar a El Port de la Selva.

I guardeu-vos per un altre dia el segon camí de ronda d’el Port de la Selva, que es dirigeix al sud i que va direcció Cala Tamariua fins a Cala Fornells. Aquest recorregut penetra per la zona més salvatge i verge del Cap de Creus. Podeu començar al mateix municipi, o si preferiu anar directes al gra i hi aneu amb cotxe, un bon lloc on deixar-lo és l’aparcament que trobareu abans de la Cala Tamariua. Des d’allà, haureu de baixar per unes escales i haureu arribat a una de les cales amb més encant del Cap de Creus, i just a l’altra banda s’hi enfila un corriol que porta a Cala Cativa i que us durà fins al Cap Mitjà i a Cala Fornells, on s’acaba el camí al trobar una paret de roca que impedeix continuar el pas. És un tram molt ben senyalitzat i amb unes vistes magnífiques, però no tindreu altra opció que tornar pel mateix camí.

Si teniu ganes de gaudir de la natura, trobar-vos entre mar i roques, descobrir els indrets més salvatges de la costa de l’Alt Empordà, no ho dubteu. Aquestes són dues passejades que heu de fer. Estem convençuts que la màgia d’El Port de la Selva i el Cap de Creus us captivaran.

Fotos: Josep Miquel Guasch, Pep Badia, Santi Bosch, Teresa Grau, Arxiu d’imatges PTCBG