Consells per sortir a muntanya a l’estiu

Amb l’estiu arriba una de les millors èpoques de l’any per descobrir, pas a pas, tot el territori que tenim per explorar.  Els darrers mesos us hem explicat un munt de sortides per a tothom, tant pels qui busqueu passejades en família, senderisme amb nens, excursions d’anada i tornada en una sola jornada, ascensions als cims més emblemàtics i fins a travesses de muntanya de diversos dies.

Totes comparteixen un atractiu únic, el privilegiat paisatge de la Costa Brava i el Pirineu de Girona i també totes, especialment les sortides a muntanya, requereixen que hi parem especial atenció per evitar-nos problemes. De la mateixa manera que us hem donat consells per a preparar-vos la motxilla abans de sortir d’excursió, ara permeteu-nos alguns recordatoris a tenir en compte abans d’endinsar-vos cap a la muntanya.

I és que el Pirineu és mitja i alta muntanya, i encara que siguem a l’estiu això vol dir que els fenòmens meteorològics com el vent, el fred o la pluja ens poden sorprendre. I són ben perillosos, tots sabeu d’alguna sortida aparentment fàcil que no ha acabat com prevèiem.

Aspectes a tenir en compte abans de fer l’activitat

Quan tingueu previst sortir a fer una excursió per la muntanya, sigui d’un o diversos dies, informeu-vos bé de la zona. Avui dia és ben senzill trobar informació sobre rutes, els perills que poden comportar, refugis que trobareu durant l’itinerari, senyalització, etc.

Excursions a la muntanya a l'estiu.

Cal que planifiqueu l’activitat amb consciència del grup que sereu i del vostre estat de forma, i informeu-vos sobre la previsió meteorològica. Si ha de fer mal temps, sigueu prudents i ajorneu l’excursió per més endavant, no patiu que la muntanya no marxarà d’on és!

I penseu a explicar a algun conegut, abans de sortir, on anireu i quina previsió d’arribada teniu. Això serà de molta utilitat en cas que alguna cosa no surti bé i no torneu quan pensàveu fer-ho. No, no som exagerats! Alguns dels que han patit grans ensurts a muntanya també pensaven que ho tenien tot controlat, no us faci mandra ser prudents!

Equipeu-vos bé, i a gaudir de la sortida

La muntanya és per gaudir-la, i ho podrem fer amb tota la intensitat si anem ben preparats. Això vol dir que hem de portar un calçat adequat i roba per l’ocasió. Per calor que faci penseu que el temps pot fer un tomb inesperat, i el fred és un dels pitjors enemics dels senderistes.

Per tant, roba d’abric sempre a la motxilla i davant la possibilitat que la nit us atrapi caminant, també cal que porteu un llum frontal.

És important portar un mòbil per a qualsevol emergència i anar controlant l’hora i el ritme de la sortida, per veure si anem sobre la previsió que teníem o ens estem endarrerint massa. Si és així, no us faci res escurçar el trajecte.

És molt important que porteu menjar i aigua suficient per a tot el trajecte, perquè ningú us pot assegurar que les fonts que trobareu pel camí portin sempre aigua, ni que aquesta sigui potable.

Parella d'excursió a l'estiu

Consells per si aneu amb infants

És molt bonic introduir els més petits a les sortides per la muntanya, però cal que el recorregut estigui adaptat a les seves capacitats físiques. I si busqueu itineraris amb alguns estímuls per a ells, com estanys, rius, replans d’herba… gaudiran més l’excursió, i vosaltres també. No oblideu protegir-los de la calor, i una gorra i crema protectora sempre us faran favor. I que no se separin mai del grup. Ho teniu clar, oi?

Anar d'excursions a l'estiu amb nens.

Ja ho veieu, res que no sapigueu, però és bo tenir-ho en compte i fer servir el sentit comú. Per tant, res de prendre riscos innecessaris.

I per acabar, com que estimem l’entorn natural que ens acull, no deixarem mai cap deixalla a la muntanya i vetllarem per la conservació de tot el que trobem pel camí. Així de senzill i així de necessari.

Fotos: Maria Geli i Pilar Planagumà, Raimon Canals, Francesc Solà, Arxiu d’imatges PTCBG