7 rutes per descobrir Blanes a peu

Caminar per Blanes podria ser un bon aperitiu de la Costa Brava. De fet, aquí és on comença aquest paisatge marítim tan reconegut arreu, i la vila es una destinació privilegiada de turisme actiu, amb un entorn immillorable per practicar-hi esports com senderisme, running, cicloturisme, activitats nàutiques…

Avui ens centrarem amb les rutes de senderisme de Blanes, i vistes les seves possibilitats i la diversitat d’escenaris que ens ofereix, hem de dir que més que un aperitiu de la Costa Brava, passejar per Blanes a peu és un menú complet amb primer plat, segon i postres. I és que l’entorn natural de la vila és una autèntica joia per descobrir-la caminant, corrent o fent marxa nòrdica pel litoral blanenc.

Compta amb sis rutes senyalitzades per gaudir-les al ritme que desitgeu, a més de dos Grans Camins de l’Aigua de 8 i 18 quilòmetres.

L’ermita de Sant Joan, un mirador exepcional de la Costa Brava sud

La ruta de la Tordera

Començarem aquest recorregut des de la zona dels càmpings de Blanes, per resseguir de forma circular els gairebé 8 quilòmetres que ens duran fins al tram final del riu Tordera. Una caminada pràcticament sense desnivell, per fer en un parell d’hores seguint les indicacions verticals i les marques que trobareu al terra amb pintura vermella.

La ruta de Sant Bonós

Aquesta caminada la comencem i acabem des de la gran roca de Sa Palomera. És una ruta circular senzilla, de 8 quilòmetres de distància i amb un desnivell de 166 metres degudament marcada al terra. El recorregut ens porta fins a l’ermita de Sant Bonós, un dels patrons de Blanes. Heu de calcular dues hores per a completar la caminada.

La ruta de les Ermites

Aquí ja pugem el nivell. Es tracta d’un circuit de dificultat alta, especialment per la seva llarga distància (17,4 km). És circular i acumula un desnivell de 455 metres que us permetrà enllaçar diverses ermites com la de Sant Francesc, l’Esperança, Santa Maria, El Vilar, Sant Pere del Bosc, Santa Bàrbara i finalment el castell i ermita de Sant Joan, amb unes vistes increïbles sobre la Costa Brava sud.

La ruta Marimurtra

El jardí botànic Marimurtra.
El jardí botànic Marimurtra

Aquesta també és una proposta llarga, de poc més de 20 quilòmetres, però amb un desnivell suau que acaba suposant uns 264 metres, molt progressius. És circular i senyalitzada amb marques verticals i d’altres al terra de seguiment, amb inici a Sa Palomera i el pas, en el seu tram final, pel Marimurtra, un destacat jardí botànic dedicat al regne vegetal, on gaudireu de la riquesa del seu patrimoni botànic, arquitectònic, paisatgístic i humà.

La ruta del Vilar

Sortirem des del paratge del Vilar, per gaudir d’aquest itinerari circular de 7,5 km entre Blanes i Lloret de Mar, amb un gran nombre d’elements d’interès durant el recorregut. És de dificultat moderada i amb un desnivell important (395 m), amb trams de descens molt llargs.

La ruta GR-92 dins de Blanes

En aquest cas començarem la caminada des de la cala Treumal. És la platja que es troba més al nord del municipi, petitona però molt genuïna. De sorra daurada, està envoltada d’un paisatge únic, declarat Paratge Natural d’Interès Nacional, com és el de Pinya de Rosa. El recorregut que us proposem és lineal, de 10 km i recorre bona part del litoral de Blanes, amb un desnivell de 116 metres. De dificultat moderada és molt planera fins a tres quartes parts de l’itinerari, quan comencen dos quilòmetres de forta ascensió, per acabar amb una suau baixada.

Vorejant Blanes pel camí de ronda

Cala Sa Forcanera a Blanes.
La cala Sa Forcanera, una delícia del litoral de Blanes

I finalment, si el que voleu és fusionar-vos al complet amb el paisatge costaner de Blanes i sentir que formeu part d’aquest decorat privilegiat podeu passejar pel camí de ronda. El podeu iniciar a la mateixa roca de Sa Palomera i resseguir la platja de Blanes per creuar després el Jardí botànic Marimurtra, o començar-lo més endavant a la Roca d’es Viver, a tocar de la Cala Bona, des d’on agafareu alçada per contemplar com mai heu fet els racons més enigmàtics d’aquest antic camí de ronda, un autèntic paradís per descobrir pas a pas.

Trobareu més informació d’aquestes caminades a Turisme de Blanes.

Fotos: Fundació Carl Faust, Blanes Turisme, Arxiu d’imatges PTCBG