El llegat de la Tramuntana

Què té la Costa Brava que ens fascini d’aquesta manera? I el Pirineu de Girona, perquè ens encisa així? El fotògraf i explorador Javier Corso ho ha sabut il·lustrar en un deliciós reportatge de National Geographic. S’ha volgut retrobar amb la terra que va deixar enrere quan era un nen per a captar amb la seva càmera les històries personals que conformen aquest paisatge majestuós, al llarg de la Costa Brava i a l’ample del Pirineu, tal com diu ell “tocat per la tramuntana”. Històries, secrets, personatges, paisatges… Un treball d’autor per a descobrir perquè tot això que teniu a l’abast és molt més que un territori.

Investigador amb documents sobre la Costa Brava.

Un reportatge de National Geographic per descobrir personatges genuïns de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Us encantarà llegir-lo, us atraparan el seu to personal i la franquesa amb què parla de personatges com en Pere Vehí, un senyor de Cadaqués que custodia l’arxiu i les cartes de Salvador Dalí. O en Joan Ferrer, l’artesà que fa més de 30 anys que elabora teules i toves a l’Empordà. Tot fotografiat des d’una òptica intimista, que despulla l’ànima d’uns personatges que donen vida i singularitat a aquest paisatge que tan estimeu. Un autèntic Palau del Vent.

Coneixereu artistes com la Xita Fornt, la Caterina Roma o l’Oriol Rizo, que van arribar aquí per casualitat i que en el seu desig de connectar amb la natura i deixar enrere la ciutat han trobat la inspiració i han plantat les seves arrels. Uns fent lliscar el pinzell sobre la tela, d’altres fent formatges artesans a la Garrotxa. I descobrireu la història que s’amaga darrere d’en Xavier Munill, pur esperit de territori i amb una desmesurada fal·lera pel mar, gràcies a la qual les Illes Medes són avui un santuari de biodiversitat marina i destinació de submarinistes d’arreu del món.

Bussejador a les Illes Medes.
Formatger del Pirineu de Girona.

Amb un pas pausat i amb mirada inquieta, Javier Corso ha captat amb la seva càmera aspectes determinants de la investigació, la innovació, l’artesania, la cultura i la inspiració d’aquests personatges, gràcies als quals s’ha retrobat amb uns camins mig oblidats per ell, tocats per la tramuntana, però que mai han deixat de marcar el destí de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

Fotos: National Geographic. Javier Corso. Tramontana. Arxiu Imatges PTCBG.