El sorprenent patrimoni de Santa Cristina d’Aro

Cala de Canyet a Sant Cristina d'Aro.

Santa Cristina d’Aro és la combinació perfecta de mar i muntanya, una fórmula privilegiada que permet combinar la calma més absoluta de cales i boscos amb una àmplia oferta d’activitats i descoberta del seu ric patrimoni, per gaudir durant tot l’any.

Natura en primera persona

Hi ha un munt de propostes per descobrir l’entorn natural del municipi, ja sigui caminant o amb bicicleta, que us faran gaudir de rutes i racons que possiblement no hauries imaginat mai tan a prop. Existeixen diferents rutes de senderisme, amb desnivells i durada que s’adapten a tot tipus d’excursionistes, per conèixer els tresors de l’Ardenya, el poblat iber de Plana Basarda, les Gorges de Salenys, el Puig Montclar, el castell de Solius o els camins arran de mar des de Rosamar.

L’Ardenya i les Gavarres més misterioses

Una de les excursions que poden fer-se durant tot l’any és la descoberta del massís de l’Ardenya. El punt de sortida és l’aparcament de Can Llaurador a Solius, i l’itinerari de 12 quilometres amb un desnivell de 401 metres discorre pel cor d’aquesta serralada que separa el Baix Empordà de La Selva i el Gironès.

Ja al massís de les Gavarres, la seva espessa vegetació amaga jaciments arqueològics i una altra recomanable proposta és la sortida guiada d’interpretació de dolmens per l’entorn natural de Santa Cristina, i un taller de la prehistòria en què aprendreu a fer foc amb pedres i a utilitzar les eines que s’utilitzaven per sobreviure a l’època de la prehistòria.

A Romanyà de la Selva, nucli que pertany a Santa Cristina, s’hi concentren tres importants megàlits que es poden conèixer a través d’una ruta que els uneix. Són el Dolmen de la Cova d’en Daina, el Menhir de la Murta i la Cista de la Carretera de Calonge.

Les gorges de Salenys

Aquesta excursió no us deixarà indiferents, i direu que no us imaginàveu trobar un paradís així tan a prop de casa. Es surt des de l’antiga planta embotelladora de l’aigua de Salenys, en ple massís de les Gavarres, i el recorregut passa per la font de Panedes, d’aigua ferruginosa, fins arribar a les gorges de Salenys creuant el riu per ponts i passarel·les de fusta. Hi ha algunes alternatives per realitzar aquesta excursió, amb diferents graus de dificultat. N’hi ha una recomanada per fer en família, de 10 quilòmetres i de baixa dificultat que es pot completar amb tres hores, ideal per una matinal d’estiu. N’hi ha una d’organitzada pel 19 d’agost, amb reserva a oficinaturisme@santacristina.cat

 

Sortida nocturna al castell de Solius

Aquesta sortida, senzilla i que pot fer-se amb nens, transcorre per bonics senders de l’Ardenya, ben senyalitzats que us duran fins a les restes del Castell de Solius. El vespre del 5 d’agost s’hi farà una sortida guiada amb una durada prevista de dues hores, amb sortida a les 20h des de l’aparcament del Mas Pla, a Solius. L’entrada de fosc us durà fins a l’antic castell, avui en ruïnes, des d’on es pot gaudir d’unes magnífiques vistes del mar i la plana baix empordanesa. La llum del capvespre des d’allà dalt és un autèntic regal pels sentits.

 

Territori ciclista

Santa Cristina d’Aro també ofereix diverses rutes cicloturistes, per fer d’una sola tirada i descobrir l’entorn natural del municipi per camins i corriols. Dos bons exemples són la ruta del Ridaura a Solius, un trajecte de 12 quilòmetres i de dificultat mitjana i l’itinerari de la Vall d’Aro a la Font Picant. Aquest recorregut de només cinc quilòmetres discorre per uns paratges sorprenents, i el 9 d’agost s’hi fa una sortida ciclista guiada. Inscripcions i més informació a oficinaturisme@santacristina.cat

Fotos: Maria Corpas, Edu Vancells i Ajuntament de Santa Cristina d’Aro