Els camins més selectes de la Costa Brava

Us hem presentat la Costa Brava des del mar, des de sota l’aigua, volant en globus, amb bicicleta i des de les vies ferrades. Però hi ha una altra manera de descobrir-la de ben a prop, pas a pas, sota l’ombra dels pins o aixoplugats per un cel d’infinites estrelles. Els camins de ronda recorren la costa de cap a cap, de Portbou a Blanes, resseguint els antics senders de vigilància del contraban que entrava per mar. La bona gestió de les administracions ha permès recuperar i adequar aquests camins amb més d’una vintena de trams, que us permetran fer-hi des de curtes passejades fins a excursions de diverses etapes, descobrint platges i penya-segats sota els peus. Són recorreguts que carreguen amb el pes de la història,  en una atmosfera artística i amb un paisatge excepcional.

I pels qui vulgueu recórrer aquest paisatge costaner amb el guiatge d’un equip de professionals podeu comptar amb les empreses que ofereixen l’activitat de senderisme a la Costa Brava, com Camí de Ronda, Walking Planets, Trek and Ride, Cicloturisme i Medi Ambient, Trescàlia, Terramar, natura i cultura o Giroguies.

Calceu-vos bé, agafeu la càmera i gaudiu d’una de les fórmules més al vostre abast per conèixer aquesta costa de postal.

Aiguablava-Pals-Begur, un camí de roques amb esculls, pins i matolls, i escales que porten a les platges.

→ Amb sortida de la cala de Treumal, el camí de ronda de Blanes us durà fins a una altra cala arrecerada i d’aigües cristal·lines, la de Santa Cristina.

→ El de Cadaqués connecta el far de Cala Nans amb la platja de sa Conca, amb unes magnífiques vistes de les cases blanques d’aquest municipi dalinià.

Calella de Palafrugell-Llafranc, un singular recorregut amb atractives panoràmiques sobre les puntes de la Torre i d’en Blanc, des d’on es divisa el far de Sant Sebastià.

→ A Roses, doble proposta: podreu gaudir del seu litoral amb el camí de l’Almadrava a la Cala Montjoi, o sortint del mateix punt per anar fins al far de Roses. I d’altra banda, també podeu començar a la platja de Canyelles Petites, vorejant la costa per arribar a la platja de l’Almadrava, amb la possibilitat de seguir encara fins a cala Jóncols.

→ A El Port de la Selva també hi trobem dos camins de ronda: un de curt que uneix la cala Fornells amb la cala Tamariua, i el que enllaça amb Llançà per la costa. Són dos itineraris de gran bellesa gràcies a les seves aigües transparents i els fons de pedra i roca, i que mostren les abruptes formes d’aquesta geografia empordanesa.

→ I encara més al nord trobem el fronterer camí de ronda de la vall de Portbou, que des de la muntanya escarpada pel vent ofereix unes panoràmiques úniques sobre el mar.

→ A Lloret de Mar, la platja i la punta de Fenals, la cala Banys, el Rompent o sa Caravera, són alguns dels racons que voreja aquest camí de ronda, d’una bellesa singular que es deu a la vegetació i als penya-segats de parets verticals i color grisenc.

→ A l’Escala un altre camí de ronda comunica la punta Grossa, molt pròxima a cala Montgó, amb la punta de la Clota Grossa a través de rocosos penya-segats i amb una vegetació pràcticament verge.

→ A L’Estartit-Torroella de Montgrí la punta del Milà, que s’aixeca més de cinquanta metres sobre el nivell del mar, ofereix una magnífica vista; en el trajecte fins a la cala Montgó s’albiren cales i coves marines que només són accessibles per mar.

→ A Palamós el camí neix a la cala de la Fosca i arriba a la cala del Castell, passant per la pintoresca cala s’Alguer. Barraques de pescadors, pins, matolls i roques disseminades a un costat i altre del camí són algunes de les característiques més destacades d’aquest itinerari ple de miradors i petites platges.

→ La punta rocosa de Platja d’Aro és el punt de partida d’un camí de ronda que comunica amb la platja de Torre Valentina, ja a Sant Antoni de Calonge. El camí passa fins i tot per alguns túnels, i en tot moment ofereix unes vistes esplèndides sobre cales i petits illots.

→ De Sant Feliu de Guíxols a S’Agaró us hi durà un traçat sinuós, amb pins i molts pescadors de roca que us veuran passar.

→ A la cala del senyor Ramon, de Santa Cristina d’Aro, neix un camí enrajolat que voreja petites cales d’aigües netes, sorra gruixuda i altes parets rocoses, sempre amb una magnífica panoràmica de la costa.

→ La cala Pedrosa de Tamariu, oberta a llevant, és el punt de partida d’un camí que enllaça amb un sender de gran recorregut i finalitza a la cala d’Aigua Xelida. Roques, vegetació salvatge i elevacions que permeten entreveure coves formades per l’erosió de les ones, són algunes de les característiques més remarcables d’aquest recorregut.

→ Finalment, el de Tossa de Mar a la cala Pola no és un camí de ronda planer, però ofereix trams curts i al passar tant a prop dels penya-segats la recompensa són unes vistes panoràmiques espectaculars i un paisatge típicament mediterrani.

Fotos: Pere Duran, Francesc Tur, Ajuntament de Cadaqués, Pere Carreres, Sherry Ott, Kim Castells, Àlex Tremps, Arxiu d’Imatges PTCBG