Situada a cavall entre el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà, l’Alta Garrotxa és un territori abrupte i fascinant, que us sorprendrà per la seva orografia i la sensació salvatge que encara transmet.
Per la seva diversitat i singularitat és un espai natural únic, marcat per profundes valls envoltades de parets de roca i cingleres, i recoberta d’una espessa massa forestal dominada pels alzinars i les rouredes. No havia de ser fàcil, segles enrere, bellugar-se per aquest territori tan aïllat, i això ha condicionat el seu paisatge, la fauna i la presència de l’home al llarg de la història.

Avui en dia, descobrir a peu l’Alta Garrotxa és un veritable privilegi, pel paisatge que resguarda, les vistes que ofereix des dels seus cims i per la troballa, pas a pas, d’una multitud de masies, ermites i antigues carboneres.
El Consorci de l’Alta Garrotxa ha dissenyat sis itineraris per fer a peu, que transcorren pels racons més interessants d’aquest espai declarat d’interès natural. Els trobareu tots senyalitzats, i es poden seguir fàcilment amb l’ajuda dels fulletons informatius.
Són rutes de mitja i llarga distància, d’entre 3 i 8 hores de durada. Per tant, recordeu els nostres consells per preparar-vos bé la motxilla, i gaudiu d’unes caminades que us sorprendran. Us en detallem un parell de les més boniques, si bé qualsevol de les propostes de rutes per l’Alta Garrotxa tenen el seu encant particular.
Pujada al Pic de les Bruixes i Comanegra
És una sortida d’uns 8 quilòmetres i es calculen tres hores i mitja per a completar-la. Sortirem des del poble de Beget, que també mereix una visita amb tranquil·litat, i anirem fins a les basses de Monars, en direcció Rocabruna.
Des d’aquest indret trobarem senyalitzat l’ascens al Comanegra, en una excursió que transcorre entre rouredes, fagedes i prats de muntanya.

La vista des del cim, a 1.557 metres d’alçada, és espectacular! Baixarem per l’altra vessant de la muntanya per un camí que va carenant cap a la banda obaga del Comanegra i arribarem al Pla de la Serra, que delimita la Garrotxa amb l’Alt Empordà.
Seguint les indicacions verdes i taronges enfilarem ara cap al pic de les Bruixes. Arribarem al collet de Donantic abans d’afrontar el darrer tram d’ascensió. I a dalt, premi gros amb una panoràmica única.
La tornada es fa per l’altra vessant del pic de les Bruixes, seguint sempre el camí senyalitzat en direcció a les Collades i de nou cap a les basses de Monars, punt final d’aquesta sortida que ens permetrà conèixer dos dels pics més alts i emblemàtics de l’Alta Garrotxa. Haurem acumulat un desnivell de 876 metres.
Per més detalls de la ruta, descarregueu–vos la seva fitxa tècnica.
Ascensió al Talló, un cim de gran tradició excursionista
Ara us proposem aquesta excursió per pujar a un cim exigent com és el Talló (1.276 metres). Situada entre les valls del Bac i Salarsa, és una muntanya molt representativa de l’Alta Garrotxa. Heu de calcular ben bé cinc hores per a fer-la, amb una distància de 13,5 quilòmetres i un desnivell de 1.113 metres.
El punt de sortida és a mig camí entre Beget i Oix, en un indret conegut com l’àrea de Pera. Des d’aquí ja surt l’itinerari senyalitzat, que ens durà fins a la casa dels Masos i al coll Sagordi. Aquí el camí enfila amunt cap a la collada del Cortal, tot per pista i corriols, fins a una zona més oberta, el pla de Talló.

A partir d’aquí seguirem les marques verdes i taronges i camí del cim trobarem un dels faigs més grans del país, amb gairebé dos metres de diàmetre. Gaudiu del cim, de les espectaculars vistes amb una gran extensió de prats humits de pastura i roques escarpades.
En dies clars podreu observar el Canigó al nord i fins al Montseny girant la vista cap al sud. I també identificareu la Mare de Déu del Mont a l’est i fins i tot l’àrea de Peguera, al Berguedà.
La tornada la farem per l’altra banda del Talló, i podem fer parada per descobrir la font de Resclusanys. Enllaçarem amb un tram de la xarxa de senders Itinnerània fins a trobar de nou el camí marcat per anar a trobar de nou l’àrea de Pera.
Per més detalls de la ruta, descarregueu-vos la seva fitxa tècnica.
Fotos: Turisme Garrotxa, Maria Geli i Pilar Planagumà, Francesc Solà i Arxiu d’imatges PTCBG