Excursió amb raquetes de neu a Bastiments, una experiència única al Pirineu de Girona

Avui us proposem una aventura extraordinària, no tant per la seva dificultat sinó per la satisfacció indescriptible que us generarà. Es tracta de la ruta d’ascensió al pic de Bastiments amb raquetes de neu, el cim més emblemàtic de la zona de Vallter 2000.

Amb una alçada de 2.881 metres Bastiments és el cim més oriental del Pirineu, i la seva cresta correspon a l’eix geogràfic entre el Ripollès i el Conflent. Estem parlant, per tant, d’una aventura transfronterera, amb el Circ d’Ulldeter i el de Bacivers a banda i banda.

excursió amb raquetes de neu a Bastiments
La sortida és una constant comunió amb la natura en un paisatge emblanquinat

Un cop comprovada la previsió meteorològica caldrà preparar la motxilla convenientment, i us recordem aquests consells a tenir en compte a l’hora de sortir amb seguretat per anar a fer muntanya. No pot faltar un bon calçat, roba tècnica de muntanya, peces d’abric i guants i pantalons impermeables, perquè anirem per damunt la neu pràcticament tota l’estona. Protegiu-vos bé del sol i el vent, que sobretot a la carena pot ser intens, amb gorro, mocador de coll i ulleres de sol. I no us oblideu de carregar el menjar i l’aigua que necessitareu al llarg de la jornada.

Ruta amb raquetes de neu a Bastiments, de nivell avançat i amb Guies Ama Dablam i Guies Nord Sud

La ruta amb raquetes la podeu fer pel vostre compte, o si ho preferiu podeu comptar amb l’expertesa dels guies de muntanya Ama Dablam i de guies Nord Sud, que us acompanyaran en tot moment i us donaran els millors consells per gaudir d’aquesta excursió, fins arribar a l’emoció màxima al moment de coronar el cim.

Ja amb les raquetes sota els peus es sortirà des de l’estació de Vallter i heu de calcular una sortida de 6 hores, amb un recorregut de 8 quilòmetres i un desnivell positiu de 800 metres. La ruta és d’anada i tornada, passant pel refugi d’Ulldeter i seguint cap al peu del Gra de Fajol, des d’on fent una ziga-zaga ens situarem al coll de la Marrana. Des d’aquest punt ja es va carenant tota l’estona fins a Bastiments, amb una pujada final més pronunciada.

Però la recompensa s’ho val! Des del cim es pot veure el Canigó i el Costabona mirant cap l’est, i el Pic de l’Infern i el Puigmal cap a l’oest. Al nord el Carlit i fins i tot en un dia clar podreu veure el Cap de Creus i la serralada de Montserrat.

El camí de tornada ressegueix el mateix traçat que hem fet d’anada, però ara amb la satisfacció d’haver viscut una de les millors aventures que podeu fer aquest hivern.

Fotos: Guies Ama Dablam