De Ger a Niula, excursions a la Cerdanya per descobrir un bocí del Pirineu de Girona

Passant pel pont a La Cerdanya

Les excursions a la Cerdanya es poden viure de moltes maneres, amb colors i olors per a cada època de l’any. I el que ens ofereix ara, abans que la neu s’hi converteixi en protagonista emblanquinant la comarca durant uns mesos, és excepcional.

Ja comença a fer prou fred per treure’s del cap llargues travesses de muntanya i l’ascensió a les cotes més altes del Pirineu de Girona, que a la tardor ja plantegen unes condicions de ple hivern. En canvi, és un dels moments més bonics de l’any per a fer sortides curtes, passejades i excursions a la Cerdanya que ens ompliran de vida i ens recordaran que ens trobem en un dels espais naturals més privilegiats que tenim a Girona.

Una sortida de tardor per gaudir dels colors i sensacions de la Cerdanya

Avui us proposem una matinal de tres horetes, una sortida per fer amb família o amb amics, respectant sempre la limitació màxima permesa per les restriccions de l’estat d’alarma. Us permetrà endinsar-vos en un recorregut molt poc transitat, resseguint un riu, fondejant per una vall i finalment admirant el paisatge de la Cerdanya des d’un singular mirador. Es tracta del camí que va de Ger de Cerdanya fins al veïnat de Niula, al bell mig de la solana de la Cedanya i que té un dels boscos de ribera més bonics de la zona.

Sende 142, una de les excursions a la Cerdanya
El sender 142 és el que ens portarà fins a l’encreuament de Niula i Montmalús

Anirem fins a Ger de Cerdanya, a només 9 quilòmetre de Puigcerdà. Ben calçats i, com sempre, amb aigua i roba d’abric pel que ens puguem trobar durant la caminada. És un recorregut de 10,5 quilòmetres que es pot fer tranquil·lament en unes tres horetes, i que ofereix l’opció de fer-lo lineal o circular.

Aquesta excursió a la Cerdanya comença a Ger

Sortirem des de Ger i creuarem tot el poble fins a trobar l’entrada a la vall i agafarem el sender 142 de les rutes senyalitzades, pel Torrent de les Valls. El camí discorre pel costat d’un riu encara tímid, que baixa fresc per torrents verdosos que ens conviden a seguir-lo impetuosament, amb trams de parets de pedra seca que delimiten les zones de pastura.

Creuarem el riu algunes vegades, i ens anirem enfilant de forma suau -penseu que és una caminada que podem fer perfectament amb infants- fins que arribarem a la carena amb l’encreuament que ens indica el camí cap a Niula i el que continua fins a Montmalús.  

Canvi de direcció cap a Niula

Nosaltres girarem a la dreta cap a Niula, i a partir d’aquest punt el paisatge s’obre i canvia radicalment. Deixem la frondositat del torrent per seguir amunt per una carena molt més oberta i que a poc a poc ens va oferint una panoràmica espectacular de la Cerdanya. L’últim quilòmetre ja el farem sobre la pista asfaltada que ens porta fins a Niula, moment per aturar-se i recuperar forces.

Cartell a l'entrada de Niula.
El nucli de Niula té un teló de fons espectacular, amb el Pirineu de Girona com a protagonista

Per tornar podem desfer el mateix camí pel Torrent de les Valls, ara tot de baixada, o allargar-lo un xic agafant la pista forestal que ens duria fins al municipi de Gréixer. Si ho fem així, arribarem a l’encreuament per anar  cap a Gréixer però seguirem recte, per passar pel costat d’uns grans dipòsits d’aigua i començar la baixada, sempre per pista, cap a Ger de Cerdanya.

Baixada pel torrent de les Valls, excursió a la Cerdanya
La baixada pel Torrent de les Valls

És una excursió per passar un matí excepcional en bona companyia, gaudint de l’espectacle de colors i sensacions que ofereix la tardor a la Cerdanya.

Fotos: Sabina Sartorio