La Garrotxa, a Primera Divisió del turisme sostenible

Una bona escapada, si és encertada, ha de deixar empremta al nostre record. En canvi el visitant, si és autèntic i respectuós, no hauria de deixar la seva petjada al territori que l’ha fet gaudir. I és que ser ecoturista no és només una actitud d’educació i respecte, és també una via de gestió dels recursos naturals i de protecció i foment de les oportunitats per al futur. Un bon exemple d’aquesta aposta és La Garrotxa, on hi ha un multitud d’empreses que apliquen mesures per garantir la sostenibilitat de la seva activitat. Gràcies a la feina feta pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i els 11 municipis que el conformen, des de fa 15 anys a Turisme Garrotxa s’aplica la Carta Europea de Turisme Sostenible com a marc de totes les actuacions, i en fa 10 que també desplega el Codi de Gestió Sostenible de la Garrotxa i el Collsacabra.

Camí que pots trobar a La Garrotxa.Van ser uns dels impulsors a Europa i pioners a l’estat espanyol en la implantació d’aquestes mesures que es revisen cada 5 anys i que serveixen per planificar estratègies i noves accions, i al capdavant hi trobem diverses empreses garrotxines d’allotjaments, restaurants i activitats ecoturistes.

És lloable l’esforç d’aquesta regió receptora de turisme, on el sector serveis hi té un pes específic i representa el 54% del PIB de tota la comarca. En deu anys (2005-2015) l’impacte econòmic del turisme ha estat de 700 milions d’euros, repartits i molt ben repartits, ja que tota l’àrea està composada per una col·lectivitat de petites empreses i establiments que saben a què juguen.

La Garrotxa és, doncs, una terra de volcans compromesa amb una marca d’excel·lència en desenvolupament de turisme sostenible, i aquest esforç li és reconegut internacionalment.

El turisme ecològic permet conservar els espais naturals.Units sota un segell de qualitat i prestigi els empresaris planifiquen, inverteixen, es formen, promouen i comercialitzen uns productes que cada any deixen a milers de visitants amb el convenciment d’haver encertat amb la seva tria.

Hi ha una àmplia oferta d’activitats i fórmules d’oci al vostre abast per descobrir amb respecte el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, els seus paisatges rurals, pobles medievals, el romànic de la comarca, la flora i fauna de la regió… Són propostes úniques pel seu valor natural i patrimonial, que generen activitat econòmica i que al mateix temps són respectuoses amb la integritat cultural, els processos ecològics, la diversitat biològica i els sistemes que sostenen la vida.

Fotos: Pere Duran, Maria Geli, Pilar Planaguma i Albert Duch. Arxiu Imatges PTCBG