Gaudim dels espais naturals amb responsabilitat

Als plans d’estiu de qualsevol de nosaltres hi deu haver la visita a algun dels nombrosos espais naturals protegits que tenim a la Costa Brava i Pirineu de Girona. Tenim un entorn natural privilegiat, però alhora fràgil i vulnerable. No cal dir que els darrers incendis forestals que s’han produït al Parc Naturals del Cap de Creus i a tocar del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter han malmès greument el seu paisatge i la biodiversitat que acull.

Cap de Creus
El Cap de Creus és un espai molt sovintejat per senderistes durant tot l’any, especialment a l’estiu

I aquests incidents han de servir per a recordar-nos que a l’hora de visitar espais protegits cal tenir en compte una sèrie de mesures, ben lògiques i fàcils de seguir, que permetran compaginar la nostra manera de gaudir del paisatge amb el respecte la cura del medi natural.  

Accions per prevenir incendis i danys al medi natural

Parlem d’actituds tan òbvies com no deixar mai residus durant les nostres sortides de descoberta, seguir sempre els senders marcats i no sortir-ne per evitar malmetre la flora que recobreix el terreny, respectar la fauna que trobem al llarg del camí, no accedir als trams de camí tallats precisament per minimitzar el risc d’incendis… oi que no és res de nou?

Far del Cap de Creus
El Far del Cap de Creus

Un problema que també es pot donar en aquests mesos d’estiu també és la massificació, especialment en espais relativament petits i amb uns atractius molt concentrats com la Fageda d’en Jordà, el Cap de Creus, els Aiguamolls de l’Empordà o les Capçaleres del Ter i el Freser, per posar alguns exemples. És d’entendre, doncs, que per evitar una sobre ocupació tant de vehicles com de persones que posaria en risc la preservació d’aquests espais es prenguin algunes mesures per a regular-ne els accessos.

Regulacions per accedir a indrets protegits de la Costa Brava

És el cas de les regulacions que s’han fet per accedir aquest estiu a la punta de Cap de Creus, on s’han habilitat uns vehicles llançadores des de Cadaqués fins al 30 de setembre, o la regulació per accedir a la carretera de cala Montjoi i Jóncols a Roses fins a finals d’agost.

Espais naturals de Cala Montjoi
L‘accés a Cala Montjoi, de Roses, té el trànsit d’accés regulat fins a final d’agost

Són unes mesures que han d’ajudar a reduir riscos, com el dels incendis forestals, però que també ens han de servir per recordar-nos que vivim en un entorn natural sensible, que necessita la col·laboració de tots nosaltres per a mantenir els seus atributs i seguir-nos oferint unes possibilitats extraordinàries per a gaudir de la natura.

Fotos: Francesc Tur, Albert Duch, Juan Carlos Muñoz, Arxiu d’imatges PTCBG