L’hivern als Aiguamolls de l’Empordà, un oasi de calma

Tot sabeu que hi són, que és un entorn natural privilegiat per la fauna i els ocells aquàtics… però quan fa que no us regaleu una bona passejada pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà?

Per aquests dies de festa i també per començar l’any, és una proposta ideal per a fer amb família o amics, amb total seguretat per la tranquil·litat que ofereix aquest gran espai obert, que és la segona zona humida més gran de Catalunya després del delta de l’Ebre, i considerat un punt de gran importància biològic internacional com a refugi de molts ocells migratoris. De fet, és un dels espais naturals de Catalunya on s’observa una major varietat d’espècies animals. Els ocells fan dels Aiguamolls el seu refugi i lloc de descans i en són més de 300 espècies, moltes d’elles protegides i d’una gran bellesa. I ara, amb els dies més curts i de colors més freds, els contrastos cromàtics que hi trobareu us entusiasmaran.

Els colors d’hivern, calma absoluta en aquest refugi natural de flamencs

Visites guiades pels Aiguamolls de l’Empordà per no perdre’s detall

Podeu fer la descoberta dels Aiguamolls pel vostre compte, amb informació prèvia de les diferents rutes que podeu fer dins del Parc Natural, o apuntar-vos a les visites guiades que des del Parc us proposen per tots els diumenges d’hivern. La sortida és des del Cortalet (a la carretera de Sant Pere Pescador a Castelló d’Empúries) a les 11h del matí. Són 5 euros pels majors de 10 anys i 3 pels més petits, i la visita inclou prismàtics per veure bé els animals i l’aparcament gratuït. Podeu demanar més informació i fer la reserva trucant al 972454222.

Per fer per lliure, teniu sobretot dues propostes: l’itinerari que surt del Cortalet, o bé el de Vilaüt. Tots dos recorreguts us permetran veure una gran diversitat de fauna, sobretot ornitològica, així com fer nombroses parades per contemplar el fabulós paisatge que se us presenta al davant, i aprofitar algun dels 17 punts d’observació que teniu repartits per tot el Parc.

Birdwatching als Aiguamolls de l’Empordà

Caminada del Cortalet a la Gola del Fluvià

Aquesta que us proposem és una passejada circular de 8 quilòmetres, amb sortida a l’estany del Cortalet i que podeu fer amb poc més de dues hores, gaudint de tots els encants que ens ofereixen aquesta època de l’any els Aiguamolls de l’Empordà. La ruta ens portarà a través d’estanys i llacunes fins a la Platja de can Comes, per acabar a la Gola del riu Fluvià, on reprendrem el camí a la inversa. Podreu observar la variada flora de l’espai i una gran quantitat de rèptils (com la tortuga de rierol, el lludrió llistat, serp d`aigua), amfibis (granotes, tritó verd), peixos i mamífers (conill, mostela, toixó, daina). I també, per descomptat, els emblemàtics ocells d’aquesta gran zona humida de l’Alt Empordà, especialment els que hi viuen tot l’any.  Sense massa dificultat podreu observar amb tot detall els moviments dels ànecs, bernats pescaires, martinets i esplugabous, podreu veure planar l`arpella i eixugar-se el plomatge el corb marí, i admirar l’elegància de les aus de potes llargues, com les grues, els flamencs, els camallargs i les sempre elegants cigonyes que hi tenen els seus voluminosos nius. I fins i tot podeu trobar-hi dues de les espècies reintroduïdes als aiguamolls, com la polla blava i la llúdria.

L’espectacle en moviment del estornells

En aquests mesos de mes fred un dels espectacles naturals més brillants que podeu observar és el vol en massa dels estornells, que fan autèntiques acrobàcies en estols de milers i milers d’exemplars. Ho fan per desempallegar-se dels seus depredadors, especialment el falcó pelegrí, que només ataca als ocells que volen tot sols. Per això els estornells s’ajunten i volen formant aquestes hipnòtiques onades compactes de color negre, una dansa coral convertida en un autèntic espectacle aeri.

L’hipnòtic vol dels estornells als Aiguamolls. Foto: Daniel Biber (M’agradaCatalunya)

Aprofiteu aquestes setmanes per a gaudir d’aquest espai natural privilegiat que tenim a tocar de la Costa Brava, en una època de més calma i recolliment que les atrafegades primaveres i tardors, quan arriben els grans canvis entre la fauna. Ara anem deixant enrere aquell brogit, l’anar i venir de les espècies migratòries i els Aiguamolls de l’Empordà es preparen per passar un nou hivern convertits en un oasi de calma que no us podeu deixar perdre.

Fotos: Lluís Carro, Daniel Biber, Arxiu d’imatges PTCBG