Jugant amb el vertigen

Les podem qualificar com una excitant barreja de trekking i escalada, amb la seguretat de tenir la sensació de risc i aventura sota control. Són les vies ferrades de la Costa Brava i el Pirineu, uns itineraris equipats que recorren congostos i penya segats, tant de mar com de muntanya. Amb diferents nivells de dificultat presenten trams en alçada que cal recórrer amb l’ajuda de cables, clavilles, graons de ferro, ponts, passarel·les i passamans. La seva popularitat es deu al fet que aquesta activitat permet experimentar sensacions més pròpies de l’escalada o l’alpinisme, sense la necessitat de tenir coneixements tècnics ni un entrenament específic. En tot moment s’utilitza un element de subjecció que va unit a la línia de vida, que esmorteiria una caiguda em qualsevol moment. A casa nostra hi tenim diverses propostes de via ferrada, de les quals destaquem les següents:

La via ferrada Cala del Molí, a Sant Feliu de Guíxols, és singular perquè transcorre en tot moment per damunt del mar, i s’ha convertit en una destinació molt preuada pels amants de tota Europa d’aquesta activitat d’aventura. Aquí avançareu per les roques dels penya-segats, l’hàbitat natural de les gavines, en un recorregut espectacular que inclou cinc ponts de diferents tipus, i sempre amb les aigües cristal·lines sota els peus, en un privilegiat racó de la Costa Brava.

 

Com a la resta de vies ferrades, hi ha empreses especialitzades que us hi poden acompanyar i llogar-vos tot l’equipament i material necessari per gaudir d’una jornada rodona. Podeu comptar, per exemple, amb Aventura Girona, Mountain Free Time, Altitud Extrem i Discover Pyrenees.

La Vall de Ribes és escenari d’una altra via ferrada fascinant, la Roca de la Creu a Ribes de Freser. De fet és una doble proposta, que encadena la via ferrata amb un camí molt equipat que puja fins al castell de Segura, des d’on hi ha una vista impressionant de tota la vall. El primer recorregut és una pujada directa i vertical fins a la creu que corona la gran roca, un tram molt equipat i de passos curts. Tot baixant trobareu passarel·les i ponts de fusta, fins empalmar amb la pujada al castell, que compta amb pont nepalí i pont tibetà, uns elements que completen un magnífic conjunt d’aventura i paisatge.

 

A Romanyà de la Selva hi trobem una altra via ferrada, Riera de Salenys, ideal per als qui s’inicien i que us garanteix adrenalina pura per damunt dels ponts tibetans. Tot i trobar-se al Baix Empordà l’itinerari per gorgs i salts d’aigua té un caire pirinenc. Compta amb passarel·les penjades, equilibris sobre cables, ponts i escales metàl·liques i un tram final de pel·lícula arribant al salt del Llop.

El nivell d’exigència tècnica i física varia segons les propostes de vies ferrades, però totes elles compten amb vies d’escapada i opcions de drecera pels usuaris que necessitin sortir del recorregut abans de completar-lo.

Fotos: Aventura Girona – Carlos Folguera