La Ruta del Ter per parts: De Vallter a Ripoll (1a etapa)

Fa uns mesos  us explicàvem la Ruta del Ter de manera general, una proposta que naixia a més de 2.000 metres d’altura i resseguia el Ter fins a la seva entrada al Mediterrani. A partir d’avui i al llarg de les properes setmanes desgranarem aquesta ruta en quatre etapes, cadascuna amb les seves singularitats. Es poden fer perfectament per separat, tant amb bici com a peu, tot i que ens centrarem amb la versió ciclable. Els detalls de la ruta, per descomptat, seran també vàlids per als qui preferiu fer-la xino-xano.

La primera etapa comença a l’aparcament de l’estació de muntanya de Vallter 2000 i arriba fins a  Ripoll. Consta de 48,7 quilòmetres i amb una alçada màxima de 2.168 metres a Ulldeter. Els amants del cicloturisme la gaudireu de valent! Aprofitem, però, per avisar-vos que el nivell de dificultat d’aquesta ruta és mitjà, tingueu-ho en compte si no esteu acostumats a fer aquest tipus de sortides.

Som-hi? Agafeu-vos-ho amb ganes i, sobretot, amb forces! Començarem el descens resseguint la carretera GIV 5264 fins arribar a Setcases. Aquells que decidiu fer-ho amb bicicleta, estigueu alerta de les senyalitzacions perquè hi ha trams que s’han de fer per carretera ja que alguns quilòmetres del GR són de difícil accés. De tota manera, també en trobareu de fàcils i que podreu fer tranquil·lament avançant i respectant sempre aquells que fan la Ruta del Ter caminant.

Un cop a Setcases, poblet encisador i que mereix una visita, continuarem la ruta en direcció Vilallonga de Ter. Creuarem el petit municipi tot passant per pintorescos indrets com ara la Font Negra, La Roca o el pont històric. I seguirem fins arribar a Llanars, on passarem pel centre de la vila i anirem direcció al riu, on repescarem la ruta que ens portarà cap a Camprodon, amb aturada obligada per gaudir-lo una estona.

Deixarem Camprodon i passarem per la Colònia Estabanell fins trobar-nos un pal indicador del Santuari del Remei i Oix-Beget. Seguirem avançant i acabarem creuant una fageda preciosa, fresca i amb molta ombra. És important que durant l’itinerari us aneu fixant en el pals, i més endavant n’hi ha un altre que ens indica que Sant Pau de Segúries ens queda a 3 km (47 minuts a peu).

Ens dirigirem cap a Sant Pau (a 887 metres d’alçada), passarem pel Repuntxó tot creuant el Pont de Perella, un pont de gran alçada sobre el riu. Caminarem o pedalarem tot passant per davant de la casa El Marquès, i un tros més enllà per casa La Batllia des d’on anirem descendint i podrem veure les primeres cases de Sant Joan de les Abadesses. Creuarem el riu i ens trobarem la Ruta del Ferro, que ens portarà a l’estació de Sant Joan de les Abadesses. Allí, seguirem la coneguda ruta fins arribar al Pantà de Cal Gat, un itinerari molt interessant que ja us vam explicar, i que haurem de seguir fins arribar al Punt d’Informació Turística CAT Can Guetes, on hi veurem un plafó informatiu de la Ruta del Ter. A partir d’aquí seguirem el camí que ressegueix el pàrquing, creuarem el pont i ja haurem arribat al nostre destí: Ripoll.

Veureu que és una ruta molt ben senyalitzada, però si no us atreviu a fer-la sense mapa o indicacions prèvies, podeu descarregar-vos tota la informació d’aquesta etapa a www.rutadelter.cat

Vinga, a veure si us animeu a fer aquesta primera part de la Ruta del Ter, i que gaudiu dels meravellosos paisatges que ens regala el riu al llarg del seu trajecte inicial!