La travessa dels Tres Refugis

La neu encara domina el paisatge del Pirineu de Girona, però la primavera no trigarà a arribar i amb ella el desglaç i les primeres floracions a alta muntanya, i donarà pas a un verd nou, a l’esplendor d’una nova rebrotada que ens convidarà a gaudir d’aquest meravellós entorn natural. Aquest cop aparquem les passejades matinals i excursions d’una jornada, per fer-vos una proposta més agosarada, però igualment assequible per a la major part d’excursionistes. Es tracta de la Travessa dels Tres Refugis.

Una immillorable combinació de llacs solitaris, valls frondoses i cims emblemàtics del Pirineu

La Travessa dels Tres Refugis és una espectacular ruta circular d’alta muntanya que enllaça les valls del Freser, Bacivers, Carançà i Coma de Vaca, majoritàriament al Pirineu de Girona, amb una petita incursió a territori francès. Un recorregut de 52,5 quilòmetres que uneix els tres refugis que donen nom a la ruta: Coma de Vaca, Ulldeter i Ras de Carançà.

En funció del ritme que hi poseu i les hores que vulgueu dedicar-hi, es pot completar en tres, quatre, cinc o sis etapes. Nosaltres us parlarem de la versió llarga, sis inoblidables dies per gaudir de l’abundant fauna salvatge, plantes i flors genuïnes del Pirineu, espectaculars gorgues i salts d’aigua… Durant la ruta serà fàcil observar isards, muflons, marmotes i veure volar voltors i fins i tot el protegit trencalòs.

L’Estany Blau, amb el Pic de l’Infern al fons

Penseu que durant la travessa es pugen i baixen més de 3.000 metres de desnivell, i els qui sempre demaneu una mica més podreu incloure-hi la pujada a cims com el Bastiments, el Gra de Fajol, Puigmal o el Balandrau.

El repòs i el bon ambient dels refugis de muntanya

Un dels al·licients de les travesses de muntanya són les hores que passareu als refugis. La convivència amb els vostres companys de ruta i amb d’altres que coneixereu pel camí fan d’aquestes estades autèntics records. Veure caure la silenciosa nit damunt les muntanyes des del caliu d’un refugi és una experiència que s’ha de viure en primera persona alguna vegada a la vida. En l’època que estem cal remarcar que els tres refugis compleixen amb tots els protocols per evitar contagis de la Covid-19.

Refugi de Coma de Vaca dins la travessa dels Tres Refugis.
El refugi de Coma de Vaca

Sortida i arribada a Queralbs

El recorregut està senyalitzat amb diferents tipus de marques (GR vermell i blanc, fites, punts vermells, ratlles grogues, trams sense marcar). La ruta surt de Queralbs, en ple Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, i el primer dia ens durà fins al refugi de Coma de Vaca per les Gorgues del Freser. La combinació que us proposem ofereix jornades de tres o quatre hores de camí, molt assequibles per a tothom. Com dèiem, si voleu escurçar la travessa podeu fer més quilòmetres cada dia mantenint igualment l’essència de la ruta.

Camí de Bastiments, un paisatge pirinenc que us facinarà

La Travessa en 6 etapes

  • Etapa 1 (3h), Queralbs- refugi Coma de Vaca per les Gorgues de Freser.
  • Etapa 2 (3h), refugi Coma de Vaca- refugi Ulldeter pel coll de la Marrana.
  • Etapa 3 (3h), refugi Ulldeter- refugi Ras de Carançà per la vall de Bacivers.
  • Etapa 4 (6h), refugi Ras de Carançà- refugi Coma de Vaca per la vall i llacs de Carançà.
  • Etapa 5 (3h 30 min), refugi Coma de Vaca- Núria pel camí dels enginyers.
  • Etapa 6 (2h), Núria- Queralbs per les Gorgues de Núria

Recordeu que parlem d’alta muntanya, i per tant cal sortir ben equipat, ben informat de la previsió meteorologia i amb reserva feta als refugis per a no tenir cap sorpresa d’última hora. Recomanem fer la travessa des de principis de juny fins a mitjans de setembre, període en que els tres refugis estan oberts. Tota la informació de la travessa la trobareu a www.t3r.cat, contactant amb info@t3r.cat o trucant al 649 229 012.

Fotos: Tres Refugis