L’aposta pel turisme sense barreres

Turisme inclusiu a La Molina
Turisme inclusiu amb veler a L'Escala

Una de les contínues demandes del col·lectiu de persones amb discapacitat i dificultat de moviment és la de poder desenvolupar la seva vida quotidiana de forma normal i sentir-se turistes de ple dret. No sempre és senzill, ja que les característiques geogràfiques i estructurals de molts recursos turístics necessiten adaptar-se per acollir aquest volum de persones. Es calcula que a Europa hi ha 83 milions de turistes potencials amb diversitat funcional, i el 70% d’aquests té possibilitats físiques i econòmiques per viatjar.

Al Pirineu de Girona i la Costa Brava fa temps que s’estan fent bé les coses en aquest sentit i les empreses inverteixen en adaptar els seus equipaments i, el més important, desenvolupen nous productes i espais posant-se a la pell del visitant amb alguna discapacitat física, sensorial o de comunicació. Aquesta mateixa primavera el Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha presentat l’oferta turística inclusiva del territori, una proposta que contempla un estudi de la situació actual de les prop de 700 empreses i entitats turístiques associades al Patronat, per planificar les línies de desenvolupament més adequades en aquest camp. Al mateix temps, s’han adquirit tres models de cadires Joëlette, que permeten practicar senderisme a les persones amb mobilitat reduïda i que s’han cedit als tres parcs naturals gironins acreditats amb la Carta europea de turisme sostenible (el de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el del Montseny i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter) amb la voluntat d’acostar aquestes persones als espais naturals del territori.

El turisme és, sens dubte, una activitat molt lligada a la llibertat i per això és important facilitar al màxim l’accessibilitat a paratges únics com els de la Costa Brava i el Pirineu de Girona i fer de les nostres platges, pobles medievals, estacions d’esquí, vinyes, museus, jardins botànics, ports esportius… uns indrets accessibles per a tothom.

Adaptació de l’oferta d’activitats

Cada any les empreses de la demarcació inverteixen recursos en ampliar les places d’allotjament sostenible i en la supressió de barreres arquitectòniques, i al mateix temps es millora el servei de línies regulars de transport per acollir amb condicions els usuaris que viatgen amb cadira de rodes. En el camp de les activitats recreatives també s’està apostant per adaptar l’oferta dirigida a aquest segment i al llarg del territori trobem nombroses empreses d’activitats que ofereixen propostes 100% adaptades com la vela, vol en globus, caiac, hípica, submarinisme, bicicleta, parapent, etc.

Amb aquesta aposta, que compta amb la col·laboració de diverses organitzacions com Once, Mifas, Ecom i Elsa Integració, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona impulsa la destinació perquè esdevingui un referent a Europa en matèria de turisme inclusiu.

Fotos: Àlex Tremps, Salvador Maynou, Isabel Godoy, Pere Duran, Arxiu Imatges PTCBG