Un recorregut salvatge en ple Pirineu

Ós bru del Pirineu de prop
Un linx del pirineu en alerta.
Guineu del Pirineu.
Llop del Pirineu al costat del riu.
Llop del Pirineu estirat sobre la neu.
Cabrits i la seva mare a Molló Parc.
Excursionistes i visitants del Molló Parc.
Cabrits del Molló Parc, al Pirineu.
Daina i cèrvol al Molló Parc.

Com si fossis un més dels antics pobladors del Pirineu, als parcs d’animals, podràs descobrir els primers habitants d’aquestes contrades en el seu hàbitat. Ossos, llops, marmotes, cérvols, muflons, llúdrigues, linx, esquirols… Són alguns dels animals que podràs contemplar en aquests espais naturals on viuen en semillibertat, i on el visitant no és un espectador qualsevol, sinó que esdevé un actor del seu propi recorregut a l’aire lliure.

Un dels parcs d’animals més destacats per la seva diversitat en fauna i flora és el Molló Parc, situat a 600 metres d’altitud al municipi ripollès de Molló. No es tracta d’un zoològic ni un parc temàtic, sinó d’un parc de natura del Pirineu molt cuidat en què els animals, excepte en l’alimentació que se’ls facilita, viuen en un hàbitat natural i segons el seus propis instints. Està concebut amb finalitats educatives, culturals, biològiques i lúdiques i ofereix al visitant un recorregut d’entre dues i tres hores durant el qual es pot anar veient la diversitat d’animals que hi viuen. L’itinerari permet caminar entre cérvols, daines i cabirols; veure com s’alimenten i com els agrada descansar, com es relacionen, com tenen cura de les seves cries, com juguen… Així mateix, el parc guia al visitant al recinte dels caprins, ocupat per la cabra hispànica, i a altres recintes on hi podràs observar guineus, muflons, óssos, isards, genetes, aus rapinyaires, llops, linx i les marmotes, que ja tornen a treure el cap després de passar l’hivern amagades. Alguns dels animals que viuen al parc han estat trobats ferits o orfes i, quan és possible, són retornats a la natura un cop recuperats.

Són les espècies més representatives del Pirineu català i aquí viuen en unes instal·lacions integrades al paisatge, el que converteix Molló Parc en un indret únic del Pirineu on s’hi donen cita  amants de la natura, senderistes, muntanyencs i públic infantil i juvenil, pels quals es preveuen iniciatives educatives i culturals. Durant el recorregut i a través de diverses activitats, el visitant també pot apreciar la flora, aprenent a distingir entre pins, roures, alzines, freixes, grèvols, alberedes, faigs, etc i gaudir dels seus prats i de l’encant del bosc mixt del Pirineu.

Visites escolars amb valor afegit a Molló Parc Pirineu

En el marc de l’educació ambiental el parc organitza visites escolars per promoure l’interès per a la protecció i la salvaguarda dels animals salvatges que habiten al Pirineu. El coneixement de la biologia de les diferents espècies, el seu comportament, la funció que desenvolupen en l’ecosistema, els perills que les amenacen… són els aspectes que es tracten en les activitats dirigides, que també passen per la visita a la zona de granja on els més menuts poden donar menjar als ànecs, oques, gallines, conills, cabres, xais del Ripollès, etc.

Per completar la jornada i donar-li el toc d’aventura que confereix l’entorn salvatge de les instal·lacions, el parc també ofereix un circuit de tirolines, inflables i jocs als arbres per tota la família a partir dels 2 anys d’edat, que compten amb els millors sistemes de seguretat.

I si en vés de muntanya preferiu mar, us deixem una interessant proposta per descobrir la Costa Brava com mai l’heu vist abans.

Fotos: Molló Parc, Maria Geli i Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG