Navegació responsable a la Costa Brava

Aquest mesos de confinament des de casa hem vist com el medi natural recuperava part del terreny que li hem pres al llarg de molts anys, amb un ús molt intensiu del territori. Hem vist desaparèixer la pol·lució ambiental, han tornat els dofins fins a tocar les platges, les balenes s’han apropat més que mai i s’han albirat aus que feia anys que s’havien allunyat de la nostra costa. Ara que tornem a navegar, aprofitant la millor època de l’any per a gaudir de les sortides amb vaixell en un entorn privilegiat com és la Costa Brava, fem-ho de manera conscient i amb una navegació responsable. No es tracta de renunciar a res, simplement de tenir en compte una sèrie de recomanacions que ens serviran a tots per guanyar en seguretat i respecte pel medi marítim.

Embarcacions a Begur, navegació responsable.

Donem per entès que quan parlem de fondeig ens referim a un fondeig responsable, que no es farà mai sobre praderies de posidònia oceànica, o d’altres espècies que també cal protegir. Tingueu en compte que un canvi en les condicions climatològiques pot provocar el borneig de l’embarcació, per tant mantingueu un marge prudencial per poder assumir aquesta circumstància. Això tingueu-ho també en compte si fondegeu a prop del límit de la zona de bany, perquè les corrents us poden fer envair una zona altament sensible. I finalment, a l’hora de llevar l’àncora, no l’arrossegueu mai pel fons marí. Cal que situeu el vaixell a la perpendicular de l’àncora i aleshores llevar-la, sense malmetre el fons.

La convivència amb altres embarcacions i els banyistes

El mar és per a gaudi de tothom, i quan sortim a navegar no estem sols. De la mateixa manera que cal protegir el medi marí també cal respectar els altres, començant per prestar ajuda sempre que des d’alguna embarcació se’ns ho demani. No sabem mai amb què ens podem trobar a alta mar, i l’ajuda és necessària en el moment menys esperat. Si el vostre vaixell és mitjà o gran heu de respectar les embarcacions menors, i pareu sempre atenció als objectes flotants i als banyistes. Eviteu fer soroll innecessari, que només servirà per a molestar i provocarà un rebuig dels altres cap al sector nàutic.

Vaixell davant de Cadaquès.

Respecteu sempre els límits de velocitat, sobretot quan us apropeu a les entrades de les cales i especialment en la navegació dins dels ports. Ja sabeu que en aquests casos la velocitat màxima és de 3 nusos. I com sempre, sigueu prudents, i sortiu a navegar i a gaudir de la vostra activitat marítima havent consultat les informacions meteorològiques i la seva evolució al llarg del dia.

Aquells bons hàbits que no cal perdre mai

A bord, feu un ús racional de l’aigua i estalvieu energia sempre que pugueu, aprofitant la llum natural i desconnectant els dispositius elèctrics quan no calgui utilitzar-los. I, per descomptat, no aboqueu cap tipus de residu al mar. A terra, dipositeu-los als contenidors específics de què disposen els ports esportius per a cada tipus de brossa.

Dos homes saltant des d'una embarcació situada a L'Estartit, Costa Brava.

La Costa Brava és un entorn privilegiat i la seva conservació ens permetrà gaudir ara i a les futures generacions de les multiples opcions en esport nàutic. Per això conèixer la seva fragilitat és una bona oportunitat per ajudar a preservar-la.

Fotos: David Aparicio, Odisea Charter, Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols, Top Sailing Charter i Arxiu d’imatges PTCBG.