De Palamós a Calella el temps s’hi atura

Preparats? Som-hi! Deixem el cotxe ben aparcat a la platja de la Fosca de Palamós agafem la motxilla carregada amb tot el necessari i comencem una nova ruta per camins de ronda, aquest cop en direcció Calella de Palafrugell.

Entre la Fosca i la platja de Castell trobem una de les cales més pintoresques de tota la Costa Brava. Les seves barraques de pescadors amb portes de colors no deixen indiferent a ningú, i aquí, amics, gairebé no fa falta ni presentació: la Cala s’Alguer. Allà el temps s’hi atura. No us deixeu el mòbil perquè us podem assegurar que voldreu immortalitzar el vostre pas per aquest racó tan privilegiat de la Costa Brava. Sí, ho sabem, ens hi quedaríem, però ens esperen més racons sorprenents, així que continuem la ruta.

Arribem a la platja de Castell, una de les poques que queden sense urbanitzar, i la creuem. A l’altra banda ens hi espera el Poblat Ibèric, construït el s.VI aC i que esdevingué un important enclavament en les rutes comercials que es desenvolupaven al voltant de la ciutat grega d’Empúries. Des del poblat podem veure La Foradada, una espectacular gruta al mateix penya-segat.

Abans de seguir el nostre camí per la costa, ens hem d’endinsar a la pineda i caminar uns 15 minuts per arribar a la famosa Barraca d’en Dalí, a prop del mas Juny. Aquesta construcció de pedra només compta amb un sol espai, al qual s’hi accedeix a través d’una cridanera porta inclinada que queda dalt d’uns escalons.

Tornem al camí de ronda fent pujades i baixades, observant els colors del mar, els pins, els matolls i les roques que ens acompanyen en tot moment. Veiem cales espectaculars a les que tan sols s’hi pot accedir per mar, fins que arribem a Cala Canyers, on hi podem fer un capbussó i on ens sentirem uns autèntics privilegiats, de la mateixa manera que a Cala dels Corbs, que ve a continuació. Racons amagats de revista, on estendre-hi la tovallola i no moure-se’n.

Seguim pel nostre sender, enamorant-nos de totes les cales que anem deixant enrere. Deu minutets més de caminada i arribem a una de les platges més conegudes i naturals, Cala Estreta, d’una bellesa autèntica i més extensa que la resta. Però tal i com el seu nom indica, força estreta, i es troba dividida per un sortint de roca anomenat la Roja.

Creuarem la cala i passat l’últim sortint rocós ens trobem a la Cala d’en Remendon, amb unes aigües espectaculars que conviden a practicar-hi snorkel. Des d’aquest punt, podem veure de ben a prop les singulars Illes Formigues.

Arribem al tram final de la nostra proposta, i trepitgem la Cala del Crit, on s’hi pot practicar el nudisme i si fa gaire calor, també ens hi podem banyar. No és una cala gaire freqüentada, i no per això, no la podíem mencionar.

Deixem la ruta aquí, ja que ens apropem als Jardins de Cap Roig i a la Cala El Golfet, i aquí podem començar una altra ruta. Però si teniu temps i ganes de continuar, us esperen llocs tant fascinants com els que us hem descrit i que us deixaran bocabadats. Nosaltres, us els explicarem a la següent proposta de rutes per camí de ronda.

Fotos: Daniel Punseti, Lluis Reverter, Òscar Vall, Arxiu d’imatges PTCBG