Conegueu el Paratge Natural de L’Albera des de casa

Degut a la situació de confinament pel Coronavirus no podem animar-vos a fer alguna de les moltes sortides que normalment us proposem perquè conegueu millor la demarcació, però tenim alternatives per ajudar-vos a passar aquests dies de manera més amena. Avui us volem parlar del Paratge Natural de L’Albera.

Us volem parlar dels Parcs Naturals que tenim a la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Parcs amb una gran varietat d’activitats i una riquesa paisatgística fascinant: des d’alta muntanya, passant per cales i platges de revista, espectaculars volcans, aiguamolls, rius… i encara que no pugueu desplaçar-vos-hi, tenim la possibilitat de visitar-los i conèixer-los d’una altra manera.

El Paratge Natural d’Interès Nacional de L’Albera, per exemple, el trobem entre les planes de l’Empordà i el Rosselló i la seva carena marca la línia divisòria de l’Alt Empordà al sud, amb les comarques de la Catalunya nord del Rosselló i el Vallespir. Els seus cims més alts són el puig Neulós (1.257 metres), el puig dels Pastors (1.167 metres), el puig dels Quatre Termes (1.156 metres) i el pic de Sallafort (992 metres).

Vista de les basses de Delfià.
Vista de les basses de Delfià.

A la seva part occidental hi trobem fagedes i rouredes humides, però si observem la part mediterrània, hi tenim suredes i brolles. Per fer-vos una idea del tipus de paisatge que hi trobareu quan pugueu visitar-lo, observeu la galeria d’imatges i vídeos, quedareu embadalits!

També hi podeu veure el tipus de fauna de la zona, on hi subsisteixen la tortuga mediterrània, la tortuga de rierol, el sargantaner petit, la musaranya comuna, la musaranya de jardí i diversos quiròpters. També hi destaquen diferents espècies de ratpenats i la vaca de l’Albera, una raça autòctona, semisalvatge i de la qual només en resten 400 exemplars al món.

La vaca de L'Albera o fagina és una espècie autòctona molt rustega i de caracter esquerp.
La vaca de L’Albera o fagina és una espècie autòctona molt rustega i de caracter esquerp.

El Paratge Natural proposa onze rutes que podeu planejar fer quan puguem tornar a sortir i reprendre les activitats que solíem fer. Aquestes rutes estan dividides en dues temàtiques: els monuments megalítics i el Castell de Requesens.

En voleu saber més? En aquest enllaç hi trobareu 5 itineraris per fer i que us podeu descarregar.

Heu de saber que la zona té una gran quantitat de dòlmens i menhirs, com el de la Murtra o Pedra Gentil. A més, hi trobareu un patrimoni d’art romànic i el conegut monestir benedictí de Sant Quirze de Colera.

Dolmen del Coll de Medàs.
Dolmen del Coll de Medàs.

Ja veieu que tenim un munt d’informació al nostre abast per conèixer el territori i els seus principals  atractius. Així que podeu estar ben distrets des de casa! Agafeu la llibreta i preneu apunts perquè quan  pugueu sortir a gaudir-ne el directe en sereu uns experts!

Fotos: Jose Antonio Fernández Castro, J. Justafré, Generalitat de Catalunya