Potser no heu vist mai Lloret de Mar com una vila estretament lligada amb un passat mariner. Malgrat la transformació urbanística viscuda i el creixement dels serveis nascuts al voltant del turisme, Lloret encara conserva un important llegat que ens recorda el seu vincle amb el mar i la manera de viure de moltes generacions.
En un senzilla ruta de mitja jornada apta per fer en família, podeu apreciar l’arquitectura dels anomenats indianos que van anar a fer fortuna a ultramar, conèixer diferents espais on antigament es tenyien les xarxes de pesca, i reviure la dura vida dels pescadors lloretencs.
Reviure el passat mariner al Museu del Mar de Lloret
Us proposem un passeig per la història de Lloret començant per aquest senyorial edifici situat al mateix passeig marítim a primera línia de mar.
Can Garriga és una de les cases indianes més rellevants de la vila, i avui acull el Museu de la Mar, un espai que explica el vincle de la ciutat amb la Costa Brava. Hi descobrireu els perills de l’època marinera, veureu reproduccions de vaixells i comprendreu tot el que hi havia al darrera dels viatges comercials oceànics de fa més de 200 anys.
Per què es tenyien les xarxes de pesca?
Sense marxar del centre del municipi ens aturarem ara a la casa coneguda com Es Tint, l’actual seu de la Confraria de Pescadors de Lloret de Mar.
Us sorprendrà perquè encara conserva el seu estat original com a espai on els pescadors es reunien a tenyir les seves xarxes de pesca. I per què es tenyien? Doncs perquè a diferència d’ara, que estan fetes de niló, antigament les xarxes eren de cotó.

Entre el col·lectiu de pescadors hi havia la creença que els peixos reconeixien les xarxes de color blanc, i per això les enfosquien en aquest edifici, amb un artesanal procés amb aigua bullent i escorça de pi triturada.
Es Tint és un dels últims espais de la Costa Brava per conèixer com es feia aquesta antiga tècnica de tiny, i l’espai també inclou una part de museu amb imatges antigues i records de famílies marineres de Lloret de Mar, que es dedicaven a la pesca durant el darrer segle.

I per imaginar-vos com sortien a mar els antics pescadors seguirem la passejada anant fins a Sa Caleta, una petita cala situada al costat de la platja de Lloret i a l’inici del camí de ronda que va de Lloret de Mar a Tossa de Mar.
Encara avui dia hi podeu trobar petites barques de pescadors, que donen a aquesta singular cala un ambient tradicional de l’època marinera. En aquest mateix indret, clavada a les roques, hi podreu llegir una placa que recorda als emigrants que van tornar a casa sense veure acomplerts el seu somni de fer fortuna.
I és que no tot eren flors i violes en aquell temps, i anar a fer les Amèriques no era sempre sinònim de benestar i riquesa, sinó que en moltes ocasions va representar tot el contrari.
La Dona Marinera
I des de la platja gran de Lloret continuarem la ruta per agafar el camí de ronda que va fins a l’exòtica Cala Banys. Per immortalitzar la profunda relació de la vila amb el món mariner el 1966 s’hi va fer construir la impressionant Dona Marinera, una escultura de bronze de gairebé dos metres i mig que s’aixeca sobre un penya-segat de situació privilegiada.
Simbolitza un homenatge a les dones de l’època, que sovint eren les responsables de tirar endavant la família mentre els homes eren a cercar fortuna a l’altra banda de l’Atlàntic. És un element artístic molt apreciat, i situat en un entorn natural que paga la pena conèixer.
La tradició diu que qui toqui el peu dret de l’escultura mentre mira a l’horitzó, imitant la postura de la Dona Marinera, veurà els seus desitjos complerts. Doncs ja ho sabeu, no hi tenim res a perdre!
Fotos: Lloret Turisme, Maria Geli i Pilar Planagumà, Joan Vendrell, Arxiu d’imatges PTCBG
