Passejades amb encant pel Pla de l’Estany

Hi ha indrets que semblen fets expressament per passejar-los, descobrir-los pas a pas i gaudint dels revolts i raconades que ens ofereixen contínuament. És el cas del Pla de l’Estany, una comarca petita però amb poblets amb molt d’encant, que amaguen recorreguts que són de molt bon fer durant tot l’any. I ben entrat l’hivern, amb un fred viu i intens, són una molt bona proposta per a fer en companyia, xino-xano, omplint d’energia cos i esperit. Us en deixem una petita mostra amb aquests tres exemples:

Revivint una fugida de pel·lícula a Palol de Revardit

Coneguda com la ruta Soldats de Salamina, per la pel·lícula que David Trueba hi va rodar fa uns anys, aquest trajecte ens porta per diversos itineraris que discorren per Cornellà del Terri, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor. Són escenaris reals que van acollir alguns capítols de la Guerra Civil, i que l’escriptor Javier Cercas va il·lustrar a la novel·la que més tard passaria a la gran pantalla de la mà de Trueba. La que us proposem és una caminada de poc menys de quatre quilòmetres que fareu en una horeta i mitja de passeig.

Sortirem des del Mas Borrell, a Palol de Revardit, la casa on el fundador de la Falange Espanyola, Rafael Sánchez Mazas va arribar fugint del santuari del Collell, i des d’on li van ensenyar on amagar-se. La ruta us permetrà descobrir els escenaris per on va discórrer la fugida del protagonista i on es va rodar part de la pel·lícula, passant per la Casa Nova i la Bòbila romana d’Ermedàs, una vella instal·lació d’època romana. L’itinerari és circular, de manera que acabarem al mateix punt on hem iniciat la passejada. Més informació de la ruta

Mas Borrell de la ruta de Soldados de Salamina
El Mas Borrell, un escenari de pel·lícula

Ruta del pou de glaç de Crespià

Heu estat mai a Crespià? Aquesta passejada entre camps de noguers és una excusa ideal per a fer-ho, recorrent paratges naturals que us sorprendran pels nombrosos elements naturals i històrics. Són 5 quilòmetres per fer en una hora i mitja sense problema, en una matinal d’hivern d’allò més satisfactòria. Sortirem de la plaça de l’església de Crespià per endinsar-nos, ben aviat, entre espessos camps de noguers.  

Els noguers mil·lenaris de Crespià

N’hi ha més de 12.000 exemplars, que en aquest indret han produït tones i tones de nous des de fa més de mil anys. De fet, ben a prop hi trobareu el jaciment d’Incarcal on s’hi han descobert nous de fa més d’un milió d’anys. La caminada ens anirà acostant fins al pou de glaç, una construcció que com tantes d’altres repartides per la geografia de la Costa Brava i el Pirineu de Girona era utilitzada antigament per conservar el gel al llarg de l’any, el que els permetia un millor manteniment dels aliments.

Durant l’hivern s’hi introduïa el gel que es formava pels seus voltants i s’intercalava amb palla per conservar-lo en peces, i a l’estiu es treien els blocs de gel mitjançant una politja. Si aquí ja en teniu prou, mitja volta i cap al punt de retorn de la caminada. Però si teniu més ganes de gresca, a l’alçada del Torrent Merler la ruta es pot allargar fins als 12 quilòmetres, agafant la versió llarga que ens portarà fins a la font de Roca Barcelona. Més informació de la ruta

Pou de glaç de Crespià.
El pou de glaç de Crespià

Descoberta de l’entorn d’Esponellà

Aquesta és una ruta per paratges agradables i fascinants, com Sant Miquel de la Roca i el Salt de Martís, i amb mostres històriques importants com les restes del castell d’Esponellà. Són uns 7 quilòmetres de caminada, un parell d’hores d’harmonia amb la natura d’una comarca que sorprèn pels seus nombrosos atributs naturals.

Sortirem des de la casa dels enginyers d’Esponellà, i agafarem un camí ral en direcció cap a Sant Miquel de la Roca i la Resclosa, un salt d’aigua de set metres al riu Fluvià que us sorprendrà.

Pont d'Esponellà
El pont d’Esponellà sobre el riu Fluvià

Aviat arribarem al pont d’Esponellà, que passa a gairebé 20 metres per sobre el riu i més tard trobem les restes del castell. Encarant el tram final d’aquesta passejada circular trobem l’espectacular Salt de Martís i la Font de l’Hospici, per acabar de nou al nucli d’Esponellà. Més informació de la ruta.

Trobareu més propostes per passejar per la comarca a Turisme Pla de l’Estany.

Fotos: Turisme Pla de l’Estany