Saps com preparar la motxilla per anar d’excursió a la muntanya?

Si tot va bé aviat podrem tornar a gaudir a muntanya, una activitat que molts espereu amb delit després de tantes setmanes confinats a casa. En David Codony, responsable d’activitats a Vall de Núria, ens explica com hem de preparar la motxilla per sortir a la muntanya, quins són els elements imprescindibles que ens hem d’emportar i com els hem de posar perquè hi càpiguen tots i puguem anar còmodes.

Quin és el millor tipus de motxilla per sortir d’excursió?

Per començar, quin tipus d’excursió volem fer? En funció d’això utilitzarem una motxilla o una altra: n’hi ha de petites que tenen una capacitat de fins a 10 litres, altres que són de 20 litres, adequades per fer una sortida d’un dia, i també en podem trobar de més grosses específiques per fer travesses.

Què hi posarem? Elements imprescindibles

Aigua i menjar: podem triar entre una cantimplora o un camelback (que ens permet hidratar-nos constantment). I pel que fa al menjar, podem endur-nos fruita, un entrepà, fruits secs, barretes… Hidrats de carboni d’assimilació ràpida per l’excursió i per tenir energia tot el dia!

Material de protecció per combatre el sol: és imprescindible que ens posem una gorra, ens emportem crema solar (si és en format petit ens pesarà menys), ulleres i protector labial.

En cas de vent o pluja: ens anirà molt bé una jaqueta de Goretex i una funda per la motxilla. Si anem a alta muntanya, encara que sigui un dia d’estiu, és possible que passem fred i per això és important que disposem d’una jaqueta de plomes, mocador tipus buff, gorra i guants. Així anirem tranquils!

Material d’orientació: per no perdre’ns i saber on som i on volem anar ens caldran mapes, brúixola i un GPS. D’aquesta manera, també sabrem què tenim al nostre voltant. No us oblideu d’un recanvi de piles!

Senderistes a la Vall de Núria.
Un grup de senderistes a la Vall de Núria.
Foto: Arxiu d’Imatges PTCBG

Per la nostra seguretat: en David ja ens avisa que necessitem tenir uns mínims per poder actuar.  Per això, és important que tinguem una manta tèrmica per cobrir un ferit o per si hem de passar la nit a la muntanya, una petita farmaciola amb productes bàsics, un mòbil, un frontal per orientar-nos durant la nit, un xiulet per poder alertar les persones que ens estiguin buscant i uns bastons que ens ajudin a mantenir l’equilibri.

Altres complements per gaudir de la muntanya: si sou dels que us agrada fer fotos o gravar vídeos no us oblideu la càmera. També podeu trobar guies de diferents temàtiques (bolets, flors, arbustos, ocells…) que us permetran conèixer millor la zona. Hi haurà qui potser troba la inspiració a la muntanya, així que, pels més artistes, penseu a portar un bloc de notes i un bolígraf.

I sobretot! De la mateixa manera que quan sortim al carrer hem de portar a sobre la nostra documentació, no us deixeu els objectes de cada dia, com el DNI o diners.

En David ja ens avisa que cal fer una tria adequada del material i que hem de saber trobar la relació de les coses que necessitem amb el pes que portarem.

Com distribuir el pes de la motxilla?

Perquè ens hi càpiga tot, ens sigui còmode treure-ho i trobar el necessari quan ens faci falta, en David ens mostra quina és la millor manera de posar-ho dins la motxilla.

Primer de tot, hi anirà la jaqueta, que és un objecte voluminós i ens quedarà al fons i, seguidament, els objectes de pes (que han de quedar damunt els malucs per un tema de gravetat). Emplenarem els forats que quedin i els objectes més petits els posarem al costat. El menjar el guardarem dins una bossa, que més tard ens servirà per recollir les deixalles. A continuació, hi va l’ampolla d’aigua, les guies i el quadern. Pel que fa a la resta d’objectes més petits, els ubicarem a les butxaques petites i amb cremalleres.

A un lloc de fàcil accés hi posarem la brúixola i els mocadors. Els bastons aniran al lateral. I així progressivament fins a tenir-ho tot col·locat.

Quan ens carreguem la motxilla a l’esquena és molt important que ens l’ajustem adequadament.

I ja tindrem el necessari per poder sortir! Ara ens toca tenir paciència i esperar que arribi el dia del desconfinament. De moment, aneu apuntant aquests consells que us donem i que podeu repassar en aquest vídeo sobre com preparar la motxilla, perquè us seran molt útils pel dia que puguem tornar a fer una excursió a la muntanya!

Esperem que us hi animeu i us pugueu inspirar amb la nostra secció de senderisme!