De Ripoll a Sant Joan de les Abadesses

Ruta del Ferro i el Carbó passant per Ripoll
Lloguer de bicicletes a Sant Joan de les Abadesses
Ruta del Ferro i del Carbó passant per Sant Joan de les Abadesses

En un recent reportatge d’aquest blog us proposàvem fer la Ruta del Ferro i del Carbó, concretament el tram de Sant Joan de les Abadesses fins a Ogassa. Doncs avui us detallem l’altra meitat de la ruta, la que va de Ripoll fins a Sant Joan, així que reprenem el fil i disposeu-vos a conèixer bé la història que hi ha al darrera.

Tan li fa fer aquesta sortida en una direcció o una altra, el recorregut és el mateix i no té cap mena de dificultat, tot i que de Ripoll a Sant Joan hi ha un lleuger desnivell positiu i en sentit contrari es fa un pèl més fàcil. Ens situem a Ripoll, al pàrquing de Can Guetes, que és el Centre d’Acollida Turística de Ripoll, i des d’on ens separen 9 quilòmetres de distància amb Sant Joan de les Abadesses. Tot aquest traçat és asfaltat i envoltat de vegetació, i el podem fer a peu o bé amb bicicleta. Ja us vam recomanar algunes empreses de la zona on poder-les llogar, així que no patiu sino teniu cap bicicleta disponible a casa. Ripoll i el seu entorn és ideal per fer-hi rutes a peu i en BTT, i no deixeu passar l’oportunitat de descobrir la història del bressol de Catalunya gaudint d’una visita a l’emblemàtic Monestir de Santa Maria de Ripoll.

Continuem el nostre itinerari de la Ruta del Ferro tot passant per camps, masies, boscos i sempre amb el riu Ter al costat. Al quilòmetre 5 hi trobem el Pantà de Cal Gat, on s’hi accedeix passant pel club de tennis. El recorregut al voltant del pantà, que té un longitud de 400 metres i és tot planer, compta amb dos punts d’interès: l’observatori d’aus i el mirador del bosc de la ribera. No ho dubteu, desvieu-vos una estona de la ruta per a conèixer-ho!

Passat aquesta tram, ja no trobem tanta ombra, així que si teniu previst fer aquesta excursió durant els mesos d’estiu, protegiu-vos bé!

Seguim caminant o pedalant durant 4 quilòmetres més i haurem arribat al nostre destí, l’antiga estació de tren de Sant Joan de les Abadesses. Com veieu es tracta d’una ruta que, per la seva baixa dificultat i el bon estat de la via, podeu fer amb tota la família. Trobareu indicacions a tot arreu del Consorci de les Vies Verdes, zones de descans amb bancs i, algunes d’elles, habilitades per fer-hi pícnic. Si arribats a Sant Joan no n’heu tingut prou, sempre podeu arribar a Ogassa i completar tota la ruta en un sol dia.

Fotos: Jase Wilson, Consorci Vies Verdes, Arxiu d’imatges PTCBG