Reviure l’època industrial amb la Ruta del Ferro i del Carbó

Ruta del Ferro i del Carbó passant pel Ripollès
Ruta del Ferro i del Carbó passant per Sant Joan de les Abadesses
Salt d'aigua de la Ruta del Ferro i del Carbó
Ruta del Ferro i del Carbó al Ripollès

Volem traslladar-vos en el temps i estem convençuts que ho aconseguirem. Us animem a reviure l’època de les mines i la vida industrial del Pirineu de Girona amb la Ruta del Ferro i del Carbó que va de Ripoll, passant per Sant Joan de les Abadesses fins arribar a Ogassa.

Aquesta coneguda ruta, gestionada pel Consorci de les Vies Verdes, ressegueix el trajecte que feia antigament el tren. Són 15 km de via que es poden fer a peu o amb bicicleta i és apte per a totes les edats. I si teniu ganes de pedalar i no disposeu de bicicleta o no la voleu carregar, teniu diverses opcions per a poder-la llogar: Alberg Rural Ruta del Ferro, ubicat al Parc de l’Estació de Sant Joan de les Abadesses. A més, és punt d’acollida del centre BTT del Ripollès i tenen informació de rutes de senderisme. A l’Hotel Solana del Ter, que trobareu a la Carretera de Barcelona a Puigcerdà, (C-17) Km 92,5 de Ripoll, i al CAT Can Guetes – Fundació MAP, al pàrquing de Can Guetes de Ripoll.

Si ja teniu previst necessitar aquest servei, recordeu reservar-les amb temps!

Dividirem la ruta en dos trams i començarem parlant-vos del que va de Sant Joan de les Abadesses a Ogassa. És un tram curt, sense dificultats i que comença just davant de l’edifici de l’antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Tot a punt? Doncs marxem direcció a Ogassa!

La via creua la carretera d’Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Uns 200 metres més avall trobem un encreuament on el paviment de la via està empedrat. En aquest punt, a mà dreta, trobem un camí que passa pel marge d’un camp i si el seguim, descendirem uns 200 metres i allí trobem l’esplanada del Gorg de Malatosca.

Tornem al camí i seguim la ruta que teníem establerta. A uns dos quilòmetres de Sant Joan hi trobem el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d’Ogassa. Continuem pujant sense problemes i gaudint de la natura, mentre ens imaginem com era la vida en aquella època i quina era la manera de treballar d’aquells miners.

A l’últim tram, el desnivell augmenta i, finalment, arribem a les mines de carbó d’Ogassa a 975 metres d’alçada. Des d’aquí, ens trobem a quatre quilòmetres justos de l’estació de Sant Joan de les Abadesses.

L’origen de la via del tren és del 1880 i la seva construcció es va fer per la necessitat de transportar combustible fins a Barcelona. L’any 1967 es van tancar les mines i això va provocar que es clausurés el tram de Toralles a Sant Joan de les Abadesses. Al mateix temps, la manca de passatgers va fer que l’any 1980 se’n tanqués el tram que va fins a Ripoll, i del que us en parlarem en un proper reportatge.

Tot plegat va provocar que molta gent marxés d’Ogassa. I el resultat ha estat el d’un poble que avui compta amb uns 250 habitants i on les principals activitats econòmiques són la ramaderia i el turisme.

L’encant de la zona, la tranquil·litat i saber que es disposa dels serveis necessaris (ja sigui per fer un pícnic, llogar una bicicleta, poder-hi dormir i menjar) fa que la ruta sigui més amena i agradable. I només pel fet de sentir-nos part d’una època passada, que ha deixat tanta empremta a la població i que ens ha permès arribar fins aquí, ja val la pena visitar Ogassa.

Fotos: Jase Wilson, Maria Geli i Pilar Planagumà, Consorci Ripollès Desenvolupament, Arxiu d’imatges PTCBG