La ruta del Ter, de cap a cap

En anteriors articles us hem explicat al detall les quatre etapes de la ruta del Ter i les singularitats de cadascuna. I tal i com us hem anat dient, es poden fer perfectament per separat, tant amb bici com a peu, tot i que nosaltres ens hem anat centrant amb la versió ciclable. Per si us aventureu a gaudir-la de cap a cap, anem a resumir les informacions més destacabales:

El riu Ter passant entre les cases del poble de Ripoll
El riu Ter passant entre les cases del poble de Ripoll

La primera etapa comença a l’aparcament de l’estació de muntanya de Vallter 2000 i arriba fins a Ripoll. Consta de 48,7 quilòmetres i amb una alçada màxima de 2.168 metres a Ulldeter. Els amants del cicloturisme la gaudireu de valent! Aprofitem, però, per avisar-vos que el nivell de dificultat d’aquesta ruta és mitjà, tingueu-ho en compte si no esteu acostumats a fer aquest tipus de sortides. En aquesta primera etapa, que va de Vallter a Ripoll, passareu per Setcases, per alguns trams de carretera, també per Vilallonga de Ter fins arribar a Llanars. Des d’allí us dirigireu a Camprodon, tot passant per la Colònia Estabanell i per Sant Joan de les Abadesses, on creuareu la Ruta del Ferro i la del Pantà de Cal Gat, on gairebé ja haureu arribat al primer destí: Ripoll.

Anem a per la segona etapa de la Ruta del Ter! Es tracta d’un itinerari que comença a Ripoll i arriba a Manlleu, de 47 quilòmetres que els començareu al punt d’informació turística CAT Can Guetes. Passareu pel pont d’Olot, fareu l’antic camí que comunicava el Ripollès amb Barcelona i anireu a buscar el Parc del Castell de Montesquiu, on podeu gaudir d’un entorn natural molt ben cuidat. Resseguireu el riu Ter fins a Saderra, passareu per Torelló, Sant Hipòlit de Voltregà fins arribar a l’inici del Canal industrial de Manlleu.

Ciclista observant el riu Ter.

La tercera etapa va de Manlleu a Girona, és llarga i heu d’estar preparats! Són 75 quilòmetres d’aventura, desconnexió, paisatge, esforç i, sobretot, satisfacció! Des de Manlleu us dirigireu a Roda de Ter i cap a Tavèrnoles. La ruta senderista i la ruta cicloturística es van separant i tornant a trobar en diversos punts. El final d’aquesta etapa es fa seguint el carril bici de la Via Verda que ens porta cap a Susqueda i el Pasteral. Creuareu La Cellera de Ter, vorejareu Anglès, passareu per Bonmatí, Bescanó, Salt i ja haureu arribat a Girona.

Dos ciclistes a Girona, sobre un pont del riu Ter.

I per completar la Ruta del Ter, heu de fer l’últim tram que va de Girona a la Gola del Ter (). Una ruta llarga però planera i fàcil de fer amb bicicleta. Són 49 quilòmetres que comencen a la Devesa de Girona. Passareu pel barri vell de Sarrià, per Medinyà, haureu de circular per un camí paral·lel a l’AP7, per camins entre arbres, creuant la Riera de la Farga fins arribar a Cervià de Ter. Creuareu Sant Jordi Desvalls, Sant Llorenç de les Arenes, Foixà, Ultramort, Serra de Daró i Gualta fins a tornar-vos a trobar la Ruta del Ter al pont de Torroella de Montgrí. També podreu visitar Jafre, Verges i Canet de la Tallada. Aquest últim tram és curt i molt planer, són 6 quilòmetres que ressegueixen el camí paral·lel al riu fins arribar a la Gola del Ter, final de l’aventura i des d’on podreu veure les Illes Medes.

Posta de sol a la Gola del Ter.

Us recordem de nou, que sempre cal sortir preparats i amb tot el necessari per fer una ruta llarga amb bicicleta, i recordeu que teniu un munt de serveis amb els que podeu comptar al llarg de la ruta.  

Podeu descarregar-vos tota la informació de cada etapa a www.rutadelter.cat

Fotos: Marc Roca, Maria Geli i Pilar Planagumà, Jase Wilson, Arxiu d’imatges PTCBG