Penúltima etapa de la Ruta del Ter: de Manlleu a Girona

Tram d'arribada a Girona de la Ruta del Ter.
Tram de la Ruta del Ter per les vies verdes.

Continuem la Ruta del Ter per la tercera i penúltima etapa! Seguim resseguint el riu Ter i ho farem des d’on ho vam deixar a la segona etapa de la ruta, Manlleu. Avui arribarem fins a Girona, però us caldrà força anergia perquè aquesta etapa és llarga i heu d’estar preparats! Són 75km d’aventura, desconnexió, paisatge, esforç i, sobretot, satisfacció!

Comencem! Objectiu Girona

El punt de trobada és a Manlleu, al Museu del Ter. Som-hi? El primer poble cap al qual ens dirigim és Roda de Ter, tot passant pel Camí dels pous, una antiga construcció fluvial. Un cop en aquesta petita població osonenca hem de continuar per la carretera de Barcelona, tot seguint les indicacions verdes i vermelles que marquen la Ruta del Ter, fins que topem amb la fabrica de la Blava, on va treballar el poeta Miquel Martí i Pol, fill il·lustre de la població́.

De seguida arribem a la font de les Bruixes, on hi ha una petita zona de pícnic i l’àrea d’escalada esportiva de Sorralta. Nosaltres seguim carretera enllà̀ direcció́ Tavèrnoles.

Cal estar atents a les marques que ens senyalitzen l’itinerari, perquè a partir d’aquí iniciem un tram en què la ruta senderista i la ruta cicloturística es van separant i tornant a trobar en diversos punts. Per tant, cal anar amb compte i, si fem la ruta en bici seguirem les marques vermelles quan els camins se separin, i les marques bicolors (verdes i vermelles) quan tornin a coincidir. En aquest punt, trobarem un pal informatiu de La Granja Els vímets.

Pugem per la carretera asfaltada que va al Parador de Sau tot passant per Tavèrnoles, on us recomanem que hi feu parada i contemplar la seva església romànica de Sant Esteve. Un cop vista, encarem el tram de les preses de Sau. Durant aquest sector podreu gaudir d’unes espectaculars panoràmiques del pantà de Sau i dels escarpats cingles de Tavertet.

Llac de Susqueda amb vista aèria.

Seguint l’ombra d’en Serrallonga

El final d’aquesta etapa es fa seguint el carril bici de la Via Verda que ens porta fins al Pasteral, La Cellera de Ter, Anglès… Poblacions on podeu aturar-vos i recuperar energies per reprendre la ruta i dirigir-nos a Susqueda. Hem de passar pel Sot de Serrallonga, per la Punta de la Serra dels Tanys (des d’on tenim bones vistes de la presa de Susqueda) i per Sant Miquel de Maifré. És per aquests paratges on es va escriure la història del famós bandoler Serrallonga, qui es refugiava en l’espessor d’aquesta zona muntanyenca, marcada pel gran pantà i pel silenci que hi habita.

I ara sí, arribem al Pasteral, on hem de tombar a la dreta, passar pel costat del bar restaurant (per sobre el riu Ter) i agafar el carril bici de la Via Verda. Passem pel costat de l’Escola d’Art, a peu de carretera, i creuem La Cellera de Ter, voregem Anglès, sempre seguint el riu Ter. Ara deixem enrere el municipi i tot seguint la Via Verda, circularem de forma segura fins a Girona.

Carrers del casc antic d'Anglès.

Seguint la Via Verda passem per Bonmatí, les centrals hidroelèctriques de Vilanna i dels Comtes de Berenguer, fins arribar a l’antiga estació de Bescanó, un antic edifici reconvertit en un espai d’informació turística.

Arribem a Salt i quan trobem el pal informatiu “Resclosa de la Pilastra”, ens desviem a l’esquerra. Pareu atenció perquè aquest punt és perdedor, ja que molta gent segueix recte (ens portaria també a Salt, però no seguiríem la Ruta del Ter). Una mica més enllà seguim, a la dreta, la indicació que ens durà cap a Girona sense travessar el riu, passant per un camí a l’ombra dels plàtans.

I ja haurem arribat al nostre destí: la ciutat de Girona. No cal que us diguem que és parada obligatòria i que teniu un munt de llocs per visitar, restaurants on gaudir d’un bon àpat i carrers per recórrer amb tots els serveis que us facin falta.

Estem convençuts que aquesta tercera etapa de la Ruta del Ter us fascinarà i tot i haver fet tants quilòmetres, tard o d’hora, la voldreu repetir. L’encant dels pobles, els paratges i els detalls que anireu trobant, us obligaran a fer més d’una parada.

Recordeu que teniu un munt de serveis al vostre abast al llarg de tot el recorregut. I sempre que vulgueu podeu recuperar els detalls de la primera i la segona etapa de la Ruta del Ter.  

Fotos: Marc Roca, Maria Geli i Pilar Planagumà, Jase Wilson, Pere Duran, Arxiu d’imatges PTCBG