De la Costa Brava a les Gavarres, el meravellós contrast de les rutes del Baix Empordà

El senderisme és una de les activitats més adequades per l’època, amb la tardor avançada i amb certes de limitacions de mobilitat per la situació sanitària, que de moment no ens permeten aventurar-nos a grans travesses ni a desplaçar-nos molt per a gaudir de sortides a la natura. Avui us parlarem de la gran oferta de rutes del Baix Empordà, on si teniu la sort de residir-hi teniu a tocar una àmplia xarxa de camins rurals, i si no sou de la comarca sabeu que la podeu visitar per a passejar-hi en un entorn segur i amb un paisatge genuí com a teló de fons.

Una xarxa de senderisme de 370 quilòmetres

Gràcies al convenciment que el seu patrimoni natural calia posar-lo a l’abast de tothom, el Baix Empordà compta avui amb una xarxa de senderisme de 370 quilòmetres de camins, que permet que cadascú prepari el seu propi recorregut, combinant els diferents senders marcats sobre territori, els quals estan entrellaçats entre si. Òbviament no caldrà completar-los tots, però heu de saber que la xarxa de camins us permetrà conèixer el territori de nord a sud i de llevant a ponent, i amb poc temps podreu passar de les cales més solitàries als boscos més encisadors, o de les viles principals als poblets més inhòspits i tranquils.

Un paradís també pels cicloturistes

Tot i que avui us presentem la comarca a peu, els amants de la bici heu de saber que també compteu amb una proposta cicloturista de 250 quilòmetres, que permet conèixer l’enorme diversitat dels valors patrimonials que s’hi amaguen. La major part del trajecte passa per la plana, però a cop de pedal s’arriba ràpidament a les zones d’aiguamolls i a les àrees costaneres de la vall d’Aro i del corredor de Palafrugell.

Tot el recorregut està molt segmentat i facilita, per tant, que cadascú es prepari el seu propi itinerari, enllaçant els diferents camins i carreteres abalisats del territori. Les empreses d’oci de la comarca us proporcionaran tots els serveis que necessiteu perquè pugueu dedicar-vos només a pedalar i descobrir unes terres que durant l’edat mitjana van formar part del comtat d’Empúries, trams de l’antic carrilet, camps de conreu, pobles medievals com Pals o Peratallada, les Gavarres i el paisatge fluvial dels rius Ter i Daró.

Peratallada, ruta del Baix Empordà medieval.
Peratallada, un poble dels que no deixa indiferent als seus visitants.

Un parell de trams per anar fent boca

De les múltiples opcions que ofereix, us detallem un parell de rutes del Baix Empordà perquè comenceu a fer un tastet de les sorprenents propostes que us esperen.

De Pals a les Basses d’en Coll

Es tracta d’una ruta circular d’uns 17 quilòmetres, que us portarà a passejar pel mig dels camps d’arròs, i fins arribar a l’espai natural de les Basses d’en Coll, tot gaudint del paisatge, la fauna i la flora característics de la zona dels aiguamolls i de les construccions més típiques d’ús del conreu d’arròs, com ara el mas Gelabert i el molí de Pals. Ara al novembre, hi veureu als arrossaires com preparen el terreny per a una nova collita, per després dessecar els camps i esperar a la nova primavera per inundar-los de nou fins que la plana sembli un gran mirall. La tradició arrossera segueix molt vinculada amb Pals, amb una gastronomia molt apreciada i plats típics basats en l’arròs i l’anguila.

Paella al Baix Empordà

De Palamós a Fitor, un tastet de les Gavarres

Aquesta excursió d’uns 15 quilòmetres us garanteix un contrast paisatgístic que sorprendrà fins al més escèptic. Començarem a caminar resseguint tota la costa palamosina pel camí de ronda. Passem per encantadores cales d’aigua  transparent, per platges verges i per petits nuclis de pescadors que encara conserven un tradicional encant. Seguirem creuant la plana fins arribar a Mont-ras, sempre entre camps de conreu i rieres sinuoses que la solquen. I sense adonar-nos-en, ens haurem endinsat a la densa boscúria de les Gavarres, fins arribar a l’antiga parròquia de Fitor, on només es respira tranquil·litat. De tornada, ens hi espera el sorprenent castell de Vila-romà, en una caminada de retorn a Palamós que ens passeja per la història i els oficis tradicionals d’una comarca marcada pel contrast de la costa i la muntanya.

Fotos: Daniel Punsetí, Photologístics, Jordi Gallego, Jordi Renart, Maria Geli i Pilar Planagumà, Àlex Tremps, Arxiu d’imatges PTCBG

Parròguia de Fitor (Baix Empordà)
L’antiga parròquia de Fitor. Foto: Visitperatallada