Passejant pel Gironès, rutes per Girona i els seus entorns que us sorprendran

En d’altres ocasions ja us hem demostrat amb bons exemples que el Gironès és molt més del que us imagineu, i que aquest territori té un munt de petites perles per descobrir, racons que sabeu que existeixen però que no heu trepitjat mai, encara que potser us quedin ben a prop de casa.

rutes per Girona
Sant Roc de la Barroca, una ascensió molt recomanable a la Vall del Llémena. Foto: Sisu8 (IG)

La nova campanya de senderisme guiat al Gironès us ofereix una dotzena de rutes de senderisme per Girona durant el primer semestre de l’any, unes caminades que fareu amb guies de natura que us dinamitzaran la descoberta del patrimoni natural d’aquesta comarca, tot coneixent els orígens, les tradicions i les singularitats dels municipis que us convidem a visitar.

Es tracta de sortides molt assequibles per a tots els públics, d’una durada aproximada de tres hores. Algunes, però, requereixen un xic més de preparació, com la Pujada als Àngels (15 km) que es farà el 3 d’abril o la ruta de Sant Roc de la Barroca (9 km) del 27 de febrer.

Sortida guiada pel volcà de la Crosa, 13 de març

L’àrea de la Crosa, entre Aiguaviva i Sant Dalmai, és una zona excepcional degut a la seva activitat volcànica del passat, i que situa aquest terreny literalment dins d’un gran cràter de 1.250 metres de diàmetre, amb una riquesa natural molt peculiar i una gran biodiversitat.

ruta dels volcans Girona
Paisatge agrícola al volcà de la Crosa

Aquesta sortida guiada pel volcà de la Crosa us permetrà conèixer els antics aiguamolls que hi havia, el singular paisatge volcànic i la seva típica vegetació, així com un gran mirador sobre el cràter i la plana del Gironès i la Selva.

Passejada per les Deveses i les Hortes de Salt, 20 de març

Aquesta sortida per les Deveses i les Hortes us portarà pel passat moliner, agrícola i industrial d’aquesta zona de Salt, que encara avui conserva els usos tradicionals de la terra.

Ruta Girona
El Pla de Socs, un dels paratges que coneixereu a la sortida de les hortes de Salt

En poc menys de cinc quilòmetres recorrereu sèquies i zones d’hortes en terra de llúdrigues, que discorren per antigues zones de pastura on a mitjans del segle passat s’hi establien els ramats de xais que baixaven del Pirineu buscant fugir del fred més intens.

Els poblats ibèrics del Puig de Cadiretes, 10 d’abril

Aquesta sortida pel Puig de Cadiretes de dificultat moderada transcorre entre la plana i el mar, per suredes i boscos típicament mediterranis en un paisatge ple de contrastos. La ruta es situa entre Llagostera i Tossa de Mar i recorre el massís que amaga les restes d’antics poblats ibèrics, dòlmens i monuments megalítics com el menhir d’en Llac, fins arribar al cim del Puig de Cadiretes. Des d’aquí, us hi esperen unes grans vistes que van des del Garraf fins al Pirineu de Girona.  

ruta senderisme Girona
Un dels trams de pista forestal pel massí de Cadiretes

Consulteu el programa complet d’excursions guiades. Les inscripcions per cada sortida s’obriran 8 dies abans, a partir del dissabte anterior. Per inscriure’s cal fer reserva al telèfon 972 011 669 o per correu a turisme@girones.cat i esperar confirmació. El preu és de 4 € per persona excepte per menors de 12 anys que és gratuït. L’aforament és limitat.

Fotos: Sisu8 (IG) Maria Geli i Maria Planagumà, Turisme del Gironès, Arxiu d’imatges PTCBG