La riquesa paisatgística del Pla de l’Estany

Llac de Banyoles
Hotel Mil Estrelles a Cornellà de Terri, una experiència diferent al Pla de l'Estany.
Part de la muralla medieval de Banyoles.
Can Xaragay és una altra opció per allotjar-nos al Pla de l'Estany.

Si us diem ‘Pla de l’Estany’, probablement de seguida us vingui al cap lestany de Banyoles. I efectivament, no us el podeu deixar perdre, però heu de saber que la comarca ofereix una gran varietat de propostes i us en volem detallar algunes perquè us endinseu en aquest territori tan singular. Tant si ja les coneixeu com si n’heu sentit a parlar, val la pena descobrir-les de nou, perquè segons l’època de l’any us trobareu amb un paisatge ben diferent.

Amb Banyoles al capdavant, la comarca és una font inesgotable de descobertes de l’entorn natural

La volta a l’estany de Banyoles

Doncs precisament començarem parlant-vos de fer la volta a l’estany, un dels passejos més coneguts i freqüentats de la zona, tant pels visitants com pels mateixos banyolins. És una ruta molt bonica i senzilla de fer, d’aproximadament uns set quilòmetres i que amb una hora i mitja haureu completat (dependrà de les parades). El recorregut és planer i rodeja l’estany, el podeu fer amb bicicleta, a peu, amb cotxet i amb els més menuts de casa, ja que els seus ànecs, la flora i la fauna de la zona és un punt d’interès per a tots els públics i especialment pels més petits.

Panoràmica de l'estany de Banyoles.
L’estany de Banyoles es el més gran de Catalunya, amb una riquesa paisatgística i ambiental única per passejar-hi i gaudir-ne.

El punt de trobada sol ser l’oficina de turisme de Banyoles, tot i que també podeu començar al Parc de la Draga. Són dos llocs amb força aparcament i fàcils de localitzar si no hi heu estat mai. Al costat de l’oficina de turisme hi trobareu barquetes de fusta amb rems que podeu llogar durant una estona i remar per l’estany. Us animem a fer-ho! És tota una experiència i tindreu una altra perspectiva paisatgística.

El Pla de l’Estany des d’una nova perspectiva

Quan hàgiu vist l’estany des de dins, és moment de conèixer el seu entorn. Caminareu direcció els Banys Vells, on podeu fer-hi parada i esmorzar o berenar, i gaudir de les magnífiques vistes. Seguidament, us haureu de dirigir al Parc de la Draga, on hi ha uns jaciments neolítics; passareu per la caseta de fusta, que és un punt de lliure accés de bany a l’estiu i arribareu a la Torre del rem. Aquí, podreu pujar-hi i veure les vistes des del nord de l’estany. Seguidament, anireu cap al Bosc de Can Morgat, on trobareu diferents miradors. Passareu per l’església de Santa Maria de Porqueres des d’on podreu desviar-vos i fer la ruta que s’enfila fins al cim Puig Clarà. Aquest recorregut, de dificultat mitjana i d’uns vuit quilòmetres (dues hores aproximadament, sense comptar les parades) us farà arribar a l’espectacular cim Puig Clarà, de 312 metres d’alçada, des d’on podreu observar Banyoles i l’estany, i fins i tot, els cims de la Garrotxa, les Alberes, la Serra de Verdera i els Àngels.

Des de l’estany també podreu agafar el camí que us portarà a endinsar-vos a la ruta de la Puda i les Estunes, i que regala un paratge singular i espectacular, que de ben segur, no us esperareu trobar.

Santuari de Roca Corba
Santuari de Roca Corba

Una altra proposta molt interessant de fer des de Banyoles és arribar fins a Rocacorba. Podeu fer parada al seu Santuari i pujar fins al cim més alt on hi trobareu una antena de comunicacions i des d’on podreu observar, des d’una rampa de sortida dels parapentistes,  les magnífiques vistes que ens ofereix aquest cim de 1.000 metres d’altitud. Aquesta ruta es pot fer a peu, en cotxe o en bicicleta. I des d’aquí dalt, Costa Brava i Pirineu de Girona. Tot el territori als vostres peus.

Les Coves de Serinyà

I ara, si ens allunyem de la capital de la comarca per la carretera direcció Serinyà, trobareu les Coves de Serinyà, un paratge únic on descobrireu com vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria. De fet, és el millor jaciment de l’Europa occidental per conèixer bé el pas de l’home de Neandertal a l’home modern.

Aquestes són algunes de les rutes més conegudes de la zona i que us recomanem fer, però al web de turisme del Pla de l’Estany n’hi trobareu altres de ben interessants. Acabareu enamorats de la zona i no ens estranyarà gens que en repetiu l’experiència.

Això sí, per acabar de completar l’estada en aquesta comarca, us aconsellem que us allotgeu a algun dels seus establiments i us hi passeu un parell o tres de dies. D’aquesta manera, anireu més tranquils per descobrir cada un dels seus racons i conèixer la màgia que amaguen. Podeu veure la seva variada oferta d’allotjaments, on hi trobareu cases rurals, hotels, hostals, càmpings… de les poblacions del Pla de l’Estany.

Fotos: Harold Abella, Raquel Xargay i Arxiu d’imatges PTCBG