Seguim la traça del megalitisme a Roses

Us proposem una caminada per la història de la nostra civilització, però una passejada real, no virtual, i per uns paisatges al·lucinants. Calceu-vos bé, i cap a Roses falta gent! A través dels itineraris megalítics d’aquesta vila integrada al Parc Natural del Cap de Creus coneixereu els orígens dels primers pobladors de la zona, que van deixar en els dolmens i menhirs disseminats per l’entorn natural de la vila un autèntic tresor de la nostra història.

Es proposen diversos itineraris per fer a peu, turisme actiu en tota regla en un entorn privilegiat, amb l’imponent i abrupte paisatge d’aquest Parc Natural que amaga monuments, parets de pedra seca i cabanes de pastor que avui dia estan en desús. Un patrimoni generat a partir del treball agrícola de l’entorn que es pot observar en la morfologia del paisatge, i que ara podeu conèixer a través d’uns itineraris molt ben senyalitzats i sense cap dificultat tècnica.

Megalitisme a RosesDolmens, feixes i pedra seca

El primer tram de l’itinerari megalític i de la pedra seca és circular, de poc més de quatre quilòmetres i que es pot recórrer en una hora i mitja. Comprèn la visita a diferents espais funeraris prehistòrics i expressions culturals d’època neolítica de les comunitats pageses que s’establiren a la zona del pla de la Casa Cremada. Al mateix temps, en aquesta ruta destaca també la presència de construccions de pedra seca, en una excursió que es pot completar amb el segon tram de l’itinerari. Aquest, també de quatre quilòmetres, ens aproxima a la zona megalítica de la Casa Cremada per acabar pujant la carena fins a tocar el pla de les Gates i enllaçar amb el camí que baixa seguint la vall de la Quarentena.

Per la tercera part de l’itinerari megalític i de paisatge ja heu de planificar una matinal sencera, o una excursió de tarda. És un recorregut circular de 10 quilòmetres per la Vall de Montjoi, que us convida a descobrir el paisatge feréstec i solitari d’aquestes contrades i el seu patrimoni cultural. Des de la petita plana de la vall fins a la seva capçalera travessarem un paisatge afeixat, ple d’antics conreus desdibuixats pels matolls i esquitxat de boniques alzines sureres. I a dalt la carena, a més de gaudir de les excepcionals vistes, ens aproximarem al fenomen del megalitisme.

Dolmens en família, amb guia

Una excursió molt recomanable per fer amb família és la ruta guiada pels dolmens i menhirs més importants de Roses, que es troben al turó de la Torre del Sastre. Són poc més de dos quilòmetres, sense dificultat al terreny i que us permetrà conèixer el dolmen de la Creu d’en Cobertella, un dels monuments prehistòrics més grans de Catalunya, considerat Bé Cultural d’Interès Nacional. Tota una aventura per fer amb nens, d’unes tres hores de duració, amb antigues parets de pedra seca i cabanes de pastor. Les visites es fan amb grups a partir de 20 persones i es poden reservar trucant a l’Espai Cultural La Ciutadella de Roses, al 972 15 14 66.

Ja coneixeu, doncs, unes rutes de senderisme que us sorprendran per la seva riquesa cultural, i amb l’al·licient de recórrer des de Roses un dels entorns més singulars de la Costa Brava.

En voleu més? També us proposem conèixer Roses des d’una nova perspectiva en aquesta proposta.

Fotos: Visit Roses