Senderisme al Ripollès, un escenari fascinant per descobrir pas a pas

La millor manera de descobrir un territori és recórrer pas a pas els seus camins, i el ventall de senders i rutes que us ofereix el Ripollès és absolutament fascinant. No en va és el bressol de l’excursionisme català, i és que en aquesta comarca, amb petjades d’una cultura mil·lenària, recórrer a peu valls i muntanyes i enllaçar pobles a través de rutes a peu ha estat sempre vinculat a la identitat de la seva gent.

senderisme Ripollès
Una excursionista contempla la Collada de Toses

Tant si sou experts excursionistes com si tot just us inicieu en el senderisme, hi trobareu centenars de quilòmetres de camins i rutes per a tots els gustos, des de curtes però agradables passejades per fer en família, fins a ascensions a cims mítics o excursions de diverses etapes. I tota aquesta oferta, en el marc d’un escenari natural excepcional com és el del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, o les valls de Ribes i Camprodon.

La Volta a peu al Ripollès

Per fusionar-vos amb el paisatge de la comarca, descobrint tots els detalls dels seus paratges naturals de gran valor, podeu fer La Volta a peu al Ripollès, una meravella de ruta senderista de 8 etapes, que fins i tot podeu ampliar a 9. És una travessa circular apassionant, i pas a pas  coneixereu els paratges més populars i també aquells més salvatges i desconeguts del Ripollès. Un dels atractius de la travessa és la seva constant transformació, amb una gran varietat d’ambients que anireu recorrent al llarg de la ruta a través de boscos de ribera al fons de les valls, boscos montans, boscos subalpins, prats alpins, circs glacials…

rutes Setcases
L’entorn natural de Setcases
Rutes Ripollès
Capvespre des del Coll de la Marrana

Al ser una sortida de diverses etapes, d’entre 10 o 15 quilòmetres cadascuna, la ruta és adequada per a senderistes habituats a caminar amb freqüència, per terreny de mitja i alta muntanya.

El recorregut que us proposa aquesta ruta és amb sortida a Ripoll i parada a Gombrèn, Planoles, Queralbs, Ulldeter, Espinavell, Camprodon i Pardines.

Podeu passar la nit en allotjaments d’aquests municipis o emportar-vos una lleugera tenda i acampar als llocs habilitats.

Tota la informació de rutes a la xarxa Itinerànnia

La completa xarxa de senders Itinerànnia us ofereix més de 200 rutes pel Ripollès, amb tots els diferents nivells de dificultat. Des de curtes caminades per fer amb família per introduir als més menuts al senderisme fins a l’ascensió a cims emblemàtics de la comarca com el Puigmal, Bastiments, el Gra de Fajol, el Costabona, el Taga…

rutes a la xarxa Itinerànnia

A més, l’avançada aplicació mòbil us permet fer-vos les rutes a la vostra conveniència, i amb tots els paràmetres de seguretat per no perdre mai el camí.

Fotos: Oscar Domínguez, Albert Duch, Maria Geli i Pilar Planagumà, Arxiu d’imatges PTCBG