Serra de Monestirs, el romànic a peu pel Ripollès

Vistes des del Taga en un dia assoleiat.
Monestir de ripoll, portalada romànica
Monestir Sant Esteve de Llanars

El Ripollès és terra de romànic, de monestirs i experiències úniques, i aquesta que us proposem consisteix en conèixer pas a pas la Serra Cavallera a través d’un itinerari autoguiat de senderisme, que enllaça diversos municipis amb monestirs romànics.

La ruta completa són 65 quilòmetres, amb inici i final a Ripoll que, òbviament podeu fer en diverses jornades o realitzar-la per trams. És una ruta que us permetrà conèixer la natura, el paisatge, la pagesia, la història i la gastronomia d’una zona muntanyosa que comprèn els municipis de Camprodon, Ogassa i Pardines, amb el Puig d’Estela (2.013 m) i el Taga (2.040 m) com a punts més alts del recorregut.

Començarem a Ripoll, al peu de la portalada romànica, i on podreu conèixer la història d’un dels monestirs més interessants del romànic català. La ruta ens conduirà fins a Sant Joan de les Abadesses (11 km) , seguint bona part de l’antiga via ferroviària, creuant terres de pagès a tocar del riu Ter.

La següent jornada, la més llarga (19 km) enllaçarà fins a Llanars, passant per Sant Pau de Segúries i Camprodon, endinsant-nos en fresques i frondoses fagedes, molt característiques de la zona.

A partir d’aquí la ruta s’enfila per la Serra Cavallera, que ofereix unes privilegiades vistes sempre seguint l’antic camí ramader, que ens durà fins a les altes pastures. Des d’aquí dalt sembla que el temps s’atura, i amb una mica de sort veurem el vol dels voltors i alguna àliga reial. Aquesta jornada (14 km) acaba a Sant Martí d’Ogassa, on l’endemà podem reprendre la ruta en una etapa circular (7 km) que coronarà el cim del Taga, en un ambient d’alta muntanya. Pel camí, és probable veure algun isard.

La proposta acaba amb el retorn des de Sant Martí d’Ogassa fins a Ripoll (13 km) , per corriols estrets de muntanya que s’endinsen en boscos immensos, torrenteres,  fagedes i boscos de pins.

Com dèiem, és una ruta prou llarga i diversificada com perquè us la feu a la vostra mida, tant en funció del temps que disposeu com del vostre estat de forma. Sigui com sigui, la combinació de romànic i natura al Ripollès és una fórmula de turisme actiu d’èxit assegurat.

Fotos: Raimon Casals, Maria Geli i Pilar Planagumà, Arxiu d’imatges PTCBG