El Ter i el Freser, valls salvatges i paisatge pirinenc

Arribem a la fase final de l’estiu, una de les millors èpoques per anar a muntanya i gaudir de sortides tant de mig dia com fins i tot d’un parell de jornades, fent nit en alguna de les múltiples opcions d’allotjament que teniu al vostre abast. Són unes setmanes ideals per conèixer a fons el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, a la comarca del Ripollès, i que configura un dels conjunts muntanyencs més espectaculars del Pirineu de Girona.

Hi ha més d’una dotzena d’itineraris que podeu fer amb la família i els amics, que us permetran descobrir la diversitat de paisatges i ecosistemes d’aquest territori de mitja i alta muntanya.

El Parc té dos grans sectors, el de la vall de Ribes i el de la vall de Camprodon. Si només disposeu d’un dia us recomanem que n’escolliu un, combinant una caminada de descoberta amb la visita d’alguns dels pobles de la vall. Però si hi podeu dedicar un parell de dies no dubteu a dedicar-ne un a cada vall, i veureu que cadascuna d’elles us espera amb propostes i atractius paisatges en el marc d’un mateix entorn pirinenc comú.

A les oficines de turisme de la Vall de Ribes o a la de la Vall de Camprodon trobareu més informació de les rutes i els itineraris senyalitzats del Ter i el Freser que ara us presentem:

El Collet de les Barraques, situat a Planoles, és un mirador excepcional de la serra de Montgrony i la vall de Rigard. També per tota la comarca hi trobareu vestigis del seu passat miner, representades per les Mines de l’Estremera. De totes elles una de les més conegudes és la Saragossa, situada a la pista forestal que recorre la baga d’Estremera.

Us sona el Puigmal oi? Doncs amb 2.913 metres és el cim més alt del Parc i un dels més emblemàtics de l’excursionisme català. S’hi puja per diversos vessants, però el més habitual és des de les rutes que surten de Fontalba i Núria, dos reclams d’interès per a qualsevol visitant del Parc.

També us volem parlar del Forat de l’Embut, una espectacular caiguda d’aigua que resguarda un patrimoni natural únic, així com el Salt del Grill i les gorges del Freser, de més de 30 metres d’alçada. Des d’aquí el camí us portarà fins al refugi de Coma  de Vaca, tot remuntant el riu Freser.

El Castell dels Moros és un conjunt de rocams situat a més de 2.000 metres d’alçada i ofereix unes vistes panoràmiques espectaculars. Hi podeu pujar sortint a peu des del collet de la Gralla. També us recomanem una passada pel Coll de Meianell, entre Pardines i Vilallonga de Ter. És un indret excepcional per a l’observació d’aus rapinyaires i per fer excursions al Puig Cerverís i al Balandrau. És un lloc accessible amb cotxe per la pista forestal que connecta Ribesaltres amb Tregurà.

Ja ho veieu, de propostes no us en falten per conèixer aquest espai natural tan privilegiat. I en un proper reportatge us n’explicarem alguna més, perquè… oi que encara no hem vist el Canigó ni el que fou el primer refugi construït a la península ibèrica? Doncs aviat en parlarem…