La ruta del Tren Pinxo de Banyoles, a peu o en bicicleta

El Pla de l’Estany és una comarca per passejar-hi tot l’any. Amb propostes de sortides de poques hores, ideals per a una matinal o per gaudir-ne qualsevol tarda, aquest territori planer i agradable us ofereix tot el que necessiteu per a viure en família unes reconfortants caminades, descobrint un sorprenent patrimoni cultural i natural.

Ruta Tren Pinxo Banyoles

Alguns d’aquests recorreguts també son idonis per a recórrer amb bicicleta, aprofitant el bon estat i l’amplada dels seus camins, que es converteixen en el terreny perfecte per a una sortida pedalant amb la colla i fins i tot amb els més menuts de casa.

Cicloturisme pel Pla de l’Estany, per a tota la família

Avui us explicarem la ruta del Tren Pinxo, una sortida mítica al Pla de l’Estany que es fa a través de les Vies Verdes connectant amb la comarca del Gironès. Són gairebé 40 quilòmetres de recorregut molt suaus, que us portaran fins a Girona passant Esponellà i Serinyà, Fontcoberta, Banyoles, Porqueres, Cornellà del Terri, Palol de Revardit, Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter.

Cicloturisme Banyoles
El tram de circumval·lació amb l’estany de Banyoles

Penseu que el desnivell mitjà és de tan sols un 0,5%, amb un desnivell màxim de 1,6%, el que permet que es pugui recórrer sense massa dificultat.

Iniciem la sortida des de Serinyà, buscant les indicacions de la Via Verda, i des de la primera pedalada ens adonarem que la ruta ens acosta a paisatges amb elements naturals singulars, amb contínues zones d’aigua, moltes de les quals estan incloses a l’Espai d’Interès Natural de l’estany de Banyoles.

Aneu prenent nota visual de tot el que trobareu al llarg de la sortida, com la zona agrícola i forestal del pla d’Usall, el Clot d’Espolla on segons l’època de l’any podeu observar inundat el seu estanyol, l’estany de Banyoles, el riu Terri i més endavant el riu Ter, coincidint amb l’arribada a la ciutat de Girona.

Enllaços amb altres trams de les Vies Verdes

Aquesta ruta del Tren Pinxo s’inspira en l’antic traçat ferroviari que sortia de Palamós i duia els seus passatgers fins a Girona i Banyoles. Aquest últim tram es feia amb l’anomenat Tren Pinxo, molt popular entre la població, i que passava per alguns dels trams que coincideixen perfectament amb el traçat actual de la ruta.

Tren Pinxo Banyoles
L’antic Tren Pinxo, arribant a l’estació de Banyoles, a la dècada de 1940. Foto: Josep Grabuleda

D’altres trams van quedar enterrats amb la construcció de la carretera que connecta Girona amb Banyoles, i es van fer nous enllaços de la Via Verda que avui dia permeten fer aquest trajecte amb tota seguretat i lluny del trànsit rodat.

Un cop sigueu a Girona podeu connectar amb altres trams del carrilet i les Vies Verdes, com el que enllaça Girona amb Olot o el recorregut cap a la costa que us portarà fins a Sant Feliu de Guíxols.

Fotos: Turisme del Pla de l’Estany