Descobrim la vall de Bell-lloc a Palamós

Vinyes Vall de Bell Lloc Palamós
Excursió Vall de Bell Lloc Palamós
Bell Lloc Palamós
Excursió Vall de Bell Lloc Palamós
Vinyes Vall de Bell Lloc Palamós
Vinyes Vall de Bell Lloc Palamós
Natura Palamós

Coneixeu la vall de Bell-lloc? És possible que no l’hàgiu sentida anomenar fins ara, i quan l’hagueu conegut de prop us preguntareu com és que heu trigat tant temps a descobrir-la. És una bonica vall de Palamós, amagada a les Gavarres marítimes i us proposem una excursió circular de dues hores i poc menys de cinc quilòmetres per un trajecte que fou de pas dels traginers que anaven cap a Calonge i la Bisbal d’Empordà. Al llarg de la ruta coneixereu diferents elements patrimonials com molins hidràulics fariners, el castell de Vila-romà o el Santuari de Bell-lloc, i si us ve de gust caminar una mica més podreu conèixer algunes joies paisatgístiques com les que albirareu des de dalt del puig del Montagut.  Aquest espai natural és un dels pulmons verds de Palamós i us hi esperen un conjunt de valors culturals, socials i mediambientals que us animem a descobrir.

Racons plens d’història

Comencem el recorregut remuntant la vall de Bell-lloc, al costat de la riera del mateix nom, entre camps i boscos d’alzines i pins. Aquesta zona encara amaga restes de construccions de l’activitat de l’home lligada al medi, des de l’edat mitjana fins al segle XX. Trobareu una resclosa a la riera que desvia l’aigua cap a la bassa d’un molí fariner que data del 1315. Tota aquesta zona va ser fortament castigada per l’incendi del 2014, però la vegetació hi ha rebrotat amb molta força gràcies a la resistència del bosc mediterrani. L’efecte del foc va deixar al descobert les feixes de pedra seca que trobareu al llarg del recorregut i que evidencien que aquest vessant suau del massís era utilitzat per al cultiu de la vinya.

Seguirem pel costat de la riera, amb una vegetació més pròpia d’alzinar humit, mentre el camí us portarà fins al forn de rajols de mas Antoniet, que s’utilitzava per a coure el fang per a fer maons. Aleshores recupereu la pista principal que us guiarà fins al costat de l’ermita de Santa Maria i el mas de Bell-lloc, on podeu demanar la clau per visitar la petita església.

L’itinerari segueix fins a la font de Bell-lloc, un indret molt ombrívol just a sota del castell de Vila-romà, des d’on comença una forta pujada al castell, en estat força ruïnós. Va ser dinamitat el 1812 durant la Guerra de la Independència i avui conserva tan sols una de les dues grans torres que el conformaven. Un cop vist el castell ja iniciareu el retorn, passant per la font dels Gossos i acabareu la passejada al costat de la masia de Pere Tià, avui un equipament municipal amb taules de pícnic on podeu fer un mos per a recuperar-vos de la passejada.

Més ganes de caminar?

La que us hem plantejat és una excursió assequible, per a fer en poc menys de dues hores i amb un suau desnivell que el fa apte per a totes les edats. Si teniu ganes de recórrer amb més profunditat la vall de Bell-lloc teniu l’opció de fer una ruta de gairebé 8 quilòmetres i tres hores de durada, que s’endinsa a la vall més enllà de la font de Bell-lloc, i que us permetrà pujar al puig del Montagut on trobareu un jaciment ibèric que data del segle XI a.C. Des d’aquest privilegiat mirador gaudireu d’unes espectaculars vistes sobre la façana litoral de Palamós i la Costa Brava.

I si, per contra, voleu la versió curta teniu l’opció de fer la volta de 2,5 quilòmetres, que podeu fer en menys d’una hora. Seguireu l’itinerari descrit fins a la resclosa, seguint sempre la riera i que us permetrà fer un bon tastet de la singularitat d’aquesta amagada vall palamosina que de ben segur que us sorprendrà.

Trobareu més informació aquí  i podeu descarregar-vos la ruta clicant en aquest enllaç.

Fotos: Ajuntament de Palamós, Joffre de Febrer.