Els cims emblemàtics de les valls del Ter i el Freser

Si fa un temps us explicàvem algunes propostes per conèixer a fons el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, a la comarca del Ripollès, ara tornem per completar la seva descoberta.

Hi ha més d’una dotzena d’itineraris que podeu fer amb la família i els amics, que us permetran descobrir la diversitat de paisatges i ecosistemes d’aquest territori de mitja i alta muntanya, i a les oficines de turisme de la Vall de Ribes o a la de la Vall de Camprodon trobareu més informació de les rutes i els itineraris senyalitzats que ara us presentem:

És un dels conjunts muntanyencs més espectaculars del Pirineu de Girona

Des del nou refugi d’Ulldeter podeu fer excursions al coll de la Marrana, Gra de Fajol i Bastiments. El refugi original, construït el 1909 i actualment en runes, està situat al costat del naixement del riu Ter i fou el primer refugi de la península ibèrica.

Us recomanem també dos passos de muntanya que limiten amb la frontera francesa, Portella de Mentet i de Morens, als quals s’hi accedeix des de l’aparcament de l’estació de Vallter 2000. Si pareu atenció és molt probable que arribeu a veure algun isard.

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

El Circ del Concròs, d’origen glacial, és un petit circ que pot arribar a conservar una llengua de neu, que moltes vegades s’acaba fonent formant un petit llac.

Anem ara fins a la zona de pastura per excel·lència del Parc Natural, la zona del Costabona i el camí del Canigó per la collada Fonda. A mig camí entre els dos cims hi veureu les Esquerdes de Rojà, una línia de crestes que fa de límit entre el Conflent i el Vallespir.

I als peus del Costabona hi podem trobar les deus d’en Sitjar o Fonts del Ritort, aigües que discorren en silenci fins arribar a Espinavell, per confluir més endavant amb el Ter al seu pas per Camprodon.

Senderistes a Vallter 2000
Senderistes a la zona de Vallter 2000

Una altra proposta, amb molta càrrega històrica, és l’ascensió al coll de Siern, coll Pregon i la collada de Prats. Tots tres ressegueixen la frontera traçada el 1659 amb el Tractat dels Pirineus, i foren lloc de pas durant la Guerra Civil i la postguerra, i escenari també de grans episodis del contraban. Avui constitueixen un lloc de memòria històrica i un excel·lent mirador sobre el massís del Canigó.

A l’extrem més oriental del Parc hi ha el coll d’Ares, un fantàstic punt de guaita d’aus rapinyaires durant les èpoques de migració. Aquest pas fronterer va ser testimoni de l’exili de més de 100.000 persones que fugien de la Guerra Civil, i en dies clars des d’aquí dalt podreu veure la magnitud del golf de Lleó.

Cartell Coll d'Ares
L’ascensió cap al coll d’Ares. Foto: senderisme Girona

Finalment, fregant els límits del Parc Natural hi trobem tots els nuclis de població dels municipis que conformen aquest espai protegit. Tots ells són pobles de gran tradició ramadera, amb unes característiques pròpies dels llogarets pirinencs.

Amb tota la prudència que requereix la muntanya, que en aquesta època ja pot començar a emblanquinar-se i tot, tingueu presents aquestes propostes per gaudir del Pirineu de Girona. Podeu optar per sortides tant de mig dia com fins i tot d’un parell de jornades, fent nit en alguna de les múltiples opcions d’allotjament que teniu al vostre abast. Les que venen són unes setmanes ideals per conèixer a fons el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que configura un dels conjunts muntanyencs més espectaculars del Pirineu de Girona.

Fotos: Arxiu d’imatges PTCBG