Via ferrada, posa la teva adrenalina en alçada!

Via ferrada al mediterrani
Dona pujant per una via ferrada.
Home pujant per una via ferrada.
Dos aventurers en una vida ferrada al costat del mar.
Vista de la via ferrada.
Via ferrada al mig de la naturalesa.

Avui us parlarem d’una d’aquelles activitats que potser no us heu plantejat mai fer, però estem convençuts que d’aquí a tres minuts, quan hàgiu llegit aquestes línies, us estareu plantejant si la feu aquest mateix cap de setmana o si us espereu uns dies més. Es tracta de la via ferrada, una activitat atrevida i carregada d’adrenalina que pot practicar tothom, des dels més inexperts al món de l’escalada fins als de nivell avançat. Al Pirineu de Girona i la Costa Brava hi tenim múltiples opcions, amb diferents graus de dificultat, sempre arran de paret i garantint emocions a flor de pell envoltats d’uns paisatges impressionants.

Roca de la Creu, a Ribes de Freser. Via Ferrada al Pirineu de Girona

És una de les millors propostes que teniu per iniciar-vos en la pràctica de les vies ferrades i amb unes vistes espectaculars de la Vall de Ribes. És una activitat per gaudir-la amb calma i cal realitzar-la a poc a poc i amb seguretat. Per això calculeu que hi destinareu unes tres hores a realitzar-la, tres hores de traçat per la paret de roca, que anireu fent assegurant-vos contínuament als cables de seguretat que ressegueixen tot el recorregut. Hi trobareu diferents elements d’ajuda com esgraons, grapes, cadenes i preses de mà i de peu, els mateixos que s’utilitzen per l’escalada. I també hi trobareu ponts penjants i tirolines, així que aneu preparant-vos que l’aventura en alçada està assegurada!

I si us ho voleu rumiar i mirar-ho des de sota mentre els vostres companys s’enfilen Roca de la Creu amunt… prepareu càmera de fotos, paperina amb llaminadures i una llibreta per apuntar-vos una idea: “a la propera no m’ho rumiaré tant i seré el primer de pujar!”.

Mesures de seguretat des de la primera passa

Penseu que no fareu ni un sol pas en fals. Des del primer moment anireu assegurats amb un arnés, unit a un dissipador especial que us ajudarà en cas que us costi avançar per sí mateixos, i l’activitat està supervisada en tot moment per guies especialitzats per si en un moment donat cal un cop de mà.

Via ferrada de la Roca de la Creu, a Ribes de Freser.
Un pas de pont nepalí a la via ferrada de la Roca de la Creu

La de Ribes de Freser és una via ferrada ideal per a iniciar-se en aquesta disciplina, o per fer amb amics i companys de feina. I per tota la família, fins i tot amb mainada a partir de 7 anys. I no patiu pel fred perquè el sol us tocarà durant tot el recorregut. Preus a partir de 40 euros per persona, amb descomptes per grups de cinc. Les empreses que us ofereixen l’activitat són Aventura Girona, Guies Nord Sud i Guies Ama Dablam.

Arran de mar, la via ferrada de la Cala del Molí, a Sant Feliu de Guíxols

Anem ara fins al bell mig de la Costa Brava, per gaudir en alçada de la via ferrada d’Europa més propera al mar. Són 450 metres de circuit per gaudir del Mediterrani des d’un punt de vista inèdit, amb un primer tram de nivell inicial-avançat i un segon tram de nivell intermedi. Tot i no ser un circuit difícil tampoc està dissenyat per a iniciar-se en aquesta activitat. El primer tram discorre a poca alçada de l’aigua, amb diversos ponts nepalís  i hi ha la possibilitat d’acabar aquí l’aventura, mentre que el segon és més exigent, amb molta més paret i arribant gairebé als 30 metres d’alçada. Això sí, sempre amb el suport dels guies professionals d’Aventura Girona i Guies Ama Dablam, que us ofereixen l’acompanyament i el material necessari per a realitzar l’activitat amb tota seguretat.

Només cal mirar avall per adonar-se de l’excepcionalitat d’aquest recorregut damunt del mar

Al tractar-se de la Costa Brava, aquesta via ferrada es pot fer tot l’any, gràcies al clima suau de la zona. Es recomana tenir un mínim de 12 anys per aventurar-s’hi i heu de calcular unes 3 horetes per a completar tot el recorregut.

Els preus són a partir de 30 euros per persona, també amb descomptes per a grups de més de quatre persones.

La de Sant Feliu de Guíxols és una via ferrada de nivell intermig

Fotos: Guies Nord Sud, Aventura Girona, Guies Ama Dablam, Nicole Biarnes, Catalunya Experience