Noves Vies Verdes a la Garrotxa: la Vall d’en Bas promou la mobilitat sostenible

No hi ha com les Vies Verdes a Girona per gaudir, amb tota seguretat, del cicloturisme amb la millor companyia i en un entorn natural exclusiu, que és reclam per a ciclistes d’arreu del món que volen gaudir del seu esport preferit a tocar del Pirineu de Girona i la Costa Brava.

Via Verda Olot - Girona
Un dels nous trams urbans estrenats aquest 2022

Les Vies Verdes a la Garrotxa ja ofereixen una multitud de rutes i propostes per a tots els gustos i nivells de forma, i ara ha crescut encara més, amb la nova xarxa ciclista que connecta els nuclis de la Vall d’en Bas amb trams de via verda. Es tracta de la Via Verda de la Vall d’en Bas, dos nous ramals que uneixen el nucli del Mallol i les urbanitzacions Verge de les Olletes i Verntallat amb el municipi de Les Preses, i d’altra banda el nucli d’Hostalets d’en Bas amb Sant Esteve d’en Bas.

Son més de 3 quilòmetres de senders nous de trinca, acabats d’adequar per ampliar encara més aquesta exquisida xarxa de camins rurals, que en aquest cas també connecten amb la Ruta del Carrilet també anomenada Via Verda Olot – Girona.

Amb els nous trams es recuperen antics camins i els marges que havien quedat abandonats del riu Fluvià, creant una nova ruta que us permetrà gaudir de la bici amb tota tranquil·litat. Amb l’obra d’adequació també s’hi ha fet rampes per millorar-ne l’accessibilitat i tampoc hi falta la senyalització i els elements necessaris per garantir una pedalada segura.

Us sorprendrà, segur, la nova passera per sobre el riu Fluvià, a la zona de Verntallat, un pont de ferro de gairebé 20 metres que permet connectar els nuclis urbans i facilita una mobilitat més sostenible entre els seus habitants. Si hi aneu en hores d’entrada i sortida d’escola no us estranyi creuar-vos amb grups d’escolars que ja l’utilitzen pels seus trajectes diaris fins a classe!

Via verda Olot
La nova passera que creua el riu Fluvià

A més, a la xarxa de carrils bici de la Vall d’en Bas s’hi han instal·lat uns panells informatius que expliquen episodis històrics que van succeir en aquelles terres, com les revoltes pageses o la construcció d’un refugi antiaeri a la vall per defensar-se dels atacs durant la Guerra Civil.

Més de mig milió d’usuaris de les Vies Verdes a Girona

Aquests panells informatius son uns elements que sumen valor a unes Vies Verdes de Girona que, juntament amb la ruta Pirinexus, l’any passat van registrar més de mig milió d’usuaris (535.112), a peu o en bicicleta, gairebé un 2% més que l’any anterior. De l’estudi fet pel Consorci de les Vies Verdes es desprèn que el mes d’agost va ser el que major número d’usuaris va registrar, tot i que cada cop són més els que l’utilitzen també durant el mesos de primavera.

Viva verda Garrotxa
Un tram de la Via Verda a la Garrotxa

Si es diferencien les dades segons el mitjà utilitzat, un 54,7% el van realitzar a peu i el 45,3% en bicicleta. En el cas dels usuaris en bicicleta es tractaven de locals però també turistes i excursionistes de fora de la demarcació de Girona. Les motivacions per a circular per les Vies Verdes estan més relacionades amb l’oci i el turisme i presentaven una major estacionalitat en els mesos d’estiu, els caps de setmana i els dies festius.

I pel que fa als usuaris a peu, no registraven una estacionalitat tan marcada ja que es tractava majoritàriament de població local que utilitzava les Vies Verdes principalment per motius de salut i mobilitat entre poblacions.

Fotos: Pere Duran i Arxiu imatges PTCBG